Izbrano prvo Županovo vino Mestne občine Maribor
vodoravna delilna črta


Mestna občina Maribor je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor letos prvič organizirala izbor Županovega vina Mestne občine Maribor. Izbrano Županovo vino za leto 2020 je Renski rizling 2016 vinarske zadruge Vino Piramida Maribor, ki ga je pridelal Boštjan Protner. Občina bo Županovo vino uporabljala za protokolarne in promocijske namene.

 

K sodelovanju na izboru Županovega vina so bili povabljeni vinogradniki, ki so registrirani na območju Mestne občine Maribor. Ti so lahko k izboru pristopili z največ dvema vzorcema mirnih vin normalne trgatve. Zanimanje med mariborskimi vinogradniki je bilo veliko, saj se je za naslov potegovalo kar 34 vzorcev vin.

 

Postopek izbora Županovega vina je bil sestavljen iz dveh korakov. Najprej je ocenjevalna komisija izmed vseh prejetih vzorcev izbor zožila na 5 najboljših. Nato je župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki ima med drugim mednarodno kvalifikacijo WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust), izmed petih najboljših vzorcev izbral Županovo vino Mestne občine Maribor 2020 - Renski rizling 2016, vinarska zadruga Vino Piramida Maribor, pridelovalec Boštjan Protner.

 

V ožji izbor 5 najboljših vin so se uvrstili še:

·         Chardonnay 2018, Vina Oskar, Matej Markuš;

·         Renski rizling 2016, Vino Piramida Maribor, Vinogradi Horvat;

·         Sauvignon 2019, Vinogradi Horvat;

·         Traminec 2019, Vinogradništvo Jaunik.

 

Župan in ostali ocenjevalci so izpostavili zahtevnost ocenjevanja, saj so bili vsi prejeti vzorci vin zelo kakovostni, odstopanja med njimi pa majhna.

 

Izbor Županovega vina, ki ga bo MO Maribor uporabljala kot protokolarno darilo, je namenjen tudi povečevanju prepoznavnosti mariborskega vinorodnega okoliša in mariborskih vinogradnikov.

 

Prejete vzorce vin je ocenjevala komisija v sestavi:

  • Leonida Gregorič, vodja laboratorijev KGZ Maribor, predsednica komisije;
  • Simona Hauptman, vodja svetovalne službe KGZ Maribor;
  • Mihaela Krsnik Kopše, vinarka, Hiša vina Doppler;
  • Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo KGZ Maribor;
  • Rastko Temen, enolog;
  • Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo KGZ Maribor;
  • Milivoj Trstenjak, enolog;
  • mag. Janez Valdhuber, asistent za vinarstvo UM, FKBV.

vodoravna delilna črta