Opozorilo - velika požarna ogroženost v naravnem okolju
vodoravna delilna črta

Po vsej državi od 4. aprila do preklica velja razglas Uprave RS za zaščito in reševanje o veliki požarni ogroženosti naravnega okolja.
Smo sredi obdobja suhega in toplejšega vremena, obilnejših padavin pa ni na vidiku. Takšna situacija povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Zato prosimo občane, da ob morebitnem spomladanskem čiščenju vrtov ali drugih kmetijskih površin ne kurijo in požigajo naravnih materialov rastlinskega izvora (zeleni obrez, suha trava ...). Tovrstne naravne materiale shranimo, dokler ne bodo znova odprti zbirni centri Snage in jih bo mogoče odpeljati tja, ali pa jih bomo kasneje uporabili kot zastirko na vrtovih.
Od dneva razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravi prepovedano tudi odmetavanje gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano je kuriti ogenj, tudi kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter prižigati ognjemete.
Ravnajmo karseda odgovorno, varujmo naravo in ne obremenjujmo še dodatno gasilske službe.
Več o tem, kako ravnati, če do požara vseeno pride, na povezavi http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv1181.htm.


vodoravna delilna črta