»Ne« ognjemetom in drugi pirotehniki
vodoravna delilna črta
23.12.2019Zabavna pirotehnika s svojimi svetlobnimi in zvočnimi učinki škoduje ranljivim skupinam ljudi in živalim ter močno onesnažuje zemljo, vodotoke in podtalnico.

 

Kot že nekaj zadnjih let, bomo tudi letos v Mariboru v novo leto vstopili brez osrednjega ognjemeta. Mestna občina Maribor se je organizaciji ognjemetov ob javnih silvestrovanjih odpovedala že pred leti, saj vemo, da lahko tako ognjemeti kot druga pirotehnika s svojimi svetlobnimi in zvočnimi učinki predvsem starejšim, kroničnim bolnikom, otrokom in nosečnicam povzročajo hud stres, nepravilna uporaba pa neredko vodi tudi k poškodbam. Zaradi pokov in močnih svetlobnih učinkov trpijo tudi živali.

 

Pri izdelavi pirotehničnih sredstev proizvajalci za doseganje različnih učinkov uporabljajo številne kemikalije, ki običajno vsebujejo fosfor, kalij, kalcij, svinec, magnezij, aluminij, silicij, železo, baker, barij, natrij in molibden. Ob eksploziji se te snovi sprostijo v zunanji zrak v obliki plinastih reakcijskih produktov in trdnih nanodelcev (10-9 m). Ker so ti delci izjemno majhni, lahko še več tednov lebdijo v zraku in prodirajo v naše telo: skozi pljuča in kožo pridejo v kri, po njej pa v vsak organ. Tam lahko povzročajo vnetja in poškodbe celičnih struktur. Iz ozračja jih spere šele dež – to pa ima za posledico dodatno onesnaženje zemlje, vodotokov in podtalnice.

 

Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Maribor zato občane poziva, naj  premislijo o uporabi pirotehničnih izdelkov in pri tem upoštevajo dobrobit bolnikov, starejših, majhnih otrok in živali, ki jih lahko hrup, močni svetlobni učinki in onesnaženje zelo motijo. Nenazadnje pa velja pri odločitvi o nakupu upoštevati tudi, da večino pirotehnike proizvedejo v tovarnah na Kitajskem, kjer jo v zelo slabih pogojih izdelujejo tudi otroci.

 

Prazniki so lahko lepi tudi brez tovrstne kratkotrajne zabave, ki pa ima dolgoročne škodljive učinke!

Mestna občina Maribor


vodoravna delilna črta