DELOVNI SESTANEK MINISTRSTVA ZA INFRASTRUKTURO IN ŽUPANSTVA MO MARIBOR
vodoravna delilna črta


(Maribor, 25. november 2019) Po dogodku sprostitve prometa skozi podvoz na Ljubljanski ulici je na MO Maribor potekal še delovni sestanek ministrice za infrastrukturo mag. Alenke Bratušek, v. d. direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Monike Pintar Mesarič, namestnika v. d. direktorice Direkcije RS za infrastrukturo Damirja Topolka in županstva MO Maribor. Beseda je tekla o aktualnih infrastrukturnih projektih in drugih temah na področju infrastrukture v MO Maribor.


Ministrica je naznanila, da bo v kratkem Vladi RS predložila gradivo za prekategorizacijo in ukinitev vinjetnega sistema cestninjenja na hitri cesti H2 skozi Maribor. Tako bo predvidoma s 1. januarjem 2020 vožnja po omenjeni cesti mogoča brez vinjete. Pomemben cestni infrastrukturni projekt izgradnje podaljška Ceste proletarskih brigad je tik pred uvedbo izvajalca v delo. Ta bo predvidoma stekla še v letošnjem letu. Pogovor je tekel tudi o regionalno in državno pomembni infrastrukturi – mariborskem letališču. Ministrica je poudarila, da je cilj Ministrstva za infrastrukturo, da postane mariborsko letališče aktivno in živo. V tem trenutku ministrstvo izvaja postopke konsolidacije zemljišč ob letališču, da bodo cesta ob letališču in parkirišča v državni lasti. Nato bo ministrstvo z razpisom poiskalo dolgoročnega strateškega partnerja, ki mu bo podeljena koncesija za upravljanje z letališčem. Nadaljuje se tudi izdelava državnega prostorskega načrta na območju letališča.


Podžupan MO Maribor dr. Samo Peter Medved, sicer strokovnjak na področju prometa, je ministrici predstavil dolgoročno vizijo urejanja tranzitnega prometa, ki sedaj v veliki meri obremenjuje središče mesta in nekatere mestne prometnice. Pomemben korak k reševanju te problematike predstavlja izgradnja zahodne obvoznice do avtoceste A1. Trenutno je v izdelavi državni prostorski načrt za umestitev odseka od Kardeljeve ceste do priključka na avtocesto A1.


MO Maribor je pozdravila ustanovitev delovne skupine za projekt hitre železniške proge na Ministrstvu za infrastrukturo, katere cilj je med drugim izboljšati hitrost potovanja med Mariborom in Ljubljano. Delovna skupina bo v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji proučila tudi možnost vzpostavitve hitre železniške povezave na relaciji Trst–Ljubljana–Dunaj. Županstvo MO Maribor je dalo ministrstvu pobudo, da v omenjeno delovno skupino vključi strokovnjaka, ki prihaja iz podravske regije.


vodoravna delilna črta