Delovni obisk predstavnikov mariborske občine v nemškem mestu Nordhausen
vodoravna delilna črta

 

V mesecu oktobru se je delovna skušina iz Mestne občine Maribor na čelu z mestnim svetnikom Željkom Milovanovičem mudila v nemški regiji Turingija v okviru projekta »Snapshots from the borders«..
 
»Snapshots from the borders – Utrinki z mej« je triletni projekt sofinanciran s strani Evropske unije v katerem sodeluje trinajst držav in 31 partnerjev. V Sloveniji v projektu sodelujejo Mestna občina Maribor, občina Črnomelj in ISCOMET - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora kot nacionalni koordinator. Članice smo mesta, regije in otoki na meji, ki so se ali se še vedno soočajo s prihodom beguncev in njihovo integracijo v družbo.
 
V sklopu projekta je nemško mesto v regiji Turingija, Nordhausen, obiskala projektna skupina, ki je odgovorna za projekt na MO Maribor, delegacijo je vodil mestni svetnik MO Maribor Željko Milovanovič. Delovni obisk delegacije je del projekta Snapshots from the borders, v okviru projekta je Maribor konec meseca avgusta obiskala avstrijska delegacija iz mesta Traiskirchen. Delovni obisk v sklopu projekta je namenjen izmenjavi dobrih praks med mesti in dobrih praks na ravni vodstva lokalnih skupnosti – predvsem kako se soočiti s prihodom migrantov na lokalni ravni in kakšne so relacije, ki prihod in namestitev migrantov urejajo na ravni država – regija – mesto.  
 
Mariborska delegacija se je srečala s predstavniki organizacije MigraNetz Thüringen, mrežo, ki združuje več društev, ki se ukvarjajo s temami migracij na ravni celotne regije Turingije. Predstavniki so govorili o izzivih s katerimi se soočajo – predvsem na področju zaposlitve, kjer regije nimajo absolutne pristojnosti, s posredovanjem informacij, saj so migranti nezaupljivi do formaliziranih struktur, in pa možnosti spremembe nemške zakonodaje, ki bi jim določene aktivnosti olajšala. Delegacija se je srečala tudi s t.i. integracijsko predstavnico, pozicijo, ki je v Sloveniji ne poznamo. In sicer gre za osebo, ki predstavlja nekakšen vezni člen med migranti in oblastjo, lokalno ali regionalno. Je oseba na katero se migranti ali drugi kadarkoli obrnejo z različnimi vprašanji.
Na bolj lokalni ravni se je delegacija srečala z lokalnimi društvi in nevladnimi organizacijami, ki delujejo v samem mestu Nordhausen, kjer je bilo govora o t.i. delovnem načrtu za migrancije in migrantski strategiji, ki so jo za potrebe mesta pripravile nevladne organizacije oziroma širšo strategijo je zastavila celo regija Turingija.
 
Delegacijo je v mestu pozdravil tudi župan Nordhausna, Kai Buchmann. Seznanil se je z delom projekta, situacijo v Mariboru in delovanjem organizacij in društev na lokalnem in regionalnem nivoju. Delegacija je obiskala tudi dve namestitvi za migrante skupaj z osebo, ki je na regionalni ravni odgovorna za namestitve.
 
 


vodoravna delilna črta