Zakaj so skoraj ničenergijske stavbe prava odločitev
vodoravna delilna črta

 
Na spodnji povezavi je dostopna knjižica z naslovom Zakaj so skoraj ničenergijske stavbe prava odločitev; v njej so izčrpno povzeti izkušnje, pričakovanja in prednosti bivanja v skoraj ničenergijskih stavbah (sNES), tudi v Sloveniji. Gre za rezultate raziskave o izkušnjah uporabnikov takšnih stavb in o pričakovanjih morebitnih prihodnjih uporabnikov glede bivanja v sNES.
 
V projektu CoNZEBs, projektu okvirnega razpisa EU Obzorje 2020 na temo Zmanjšanje stroškov za nove, skoraj ničenergijske stavbe, je kot pridruženi partner sodeloval tudi Stanovanjski sklad RS. Projektno skupino, ki izvaja projekt, sestavlja devet organizacij (nacionalnih raziskovalnih organizacij na področju visokozmogljivih stavb in stanovanjskih združenj) iz Nemčije, Danske, Italije in Slovenije, projektno obdobje je od 1. junija 2017 do 30. novembra 2019.
 
Projekt identificira in ocenjuje tehnološke rešitve, ki vodijo k znatnim znižanjem stroškov v novih, skoraj ničenergijskih stavbah; orientiran je na večdružinske stavbe. Začel se je z določitvijo osnovnih stroškov za običajne nove stavbe, nato za skoraj ničenergijske nove stavbe, in tudi zgradbe, ki presegajo raven sNES. Nato so bili analizirani postopki načrtovanja in gradnje, z namenom ugotoviti možna znižanja stroškov. Vsi sklopi rešitev se ocenjujejo glede na prihranke stroškov, energijsko učinkovitost in uporabnost v večdružinskih stavbah.
 
Pričakovati je, da bo preiskava izkušenj in pričakovanj končnih uporabnikov glede sorodnih koristi tovrstnih stavb spodbudila življenje v njih in – s spodbudnim vedenjem uporabnikov - povečala energijsko učinkovitost.


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Brošura
vodoravna delilna črta