Svetovni dan beguncev tudi v Mariboru
vodoravna delilna črta

 

Leta 2000 so Združeni narodi 20. junij razglasili za Svetovni dan beguncev, ki letos drugo leto zapored potekal tudi v Mariboru.
 
V organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in ZRC SAZU skupaj z MO Maribor in Slovensko filantropijo je bil organiziran javni dogodek oziroma druženje, kjer so se srečevali begunci, mimoidoči, organizacije, društva in drugi.
 
Mestna občina Maribor je bila na dogodku prisotna kot članica evropskega projekta Snapshots from the borders. »Snapshots from the borders – Utrinki z mej« je triletni projekt sofinanciran s strani Evropske unije v katerem sodeluje trinajst držav in 35 partnerjev. V Sloveniji v projektu sodelujemo Mestna občina Maribor, občina Črnomelj in ISCOMET - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora kot nacionalni koordinator. Članice smo mesta, regije in otoki na meji, ki smo se ali se še vedno soočamo s prihodom beguncev in njihovo integracijo v družbo. Projekt na svojem zahodu meji na Kanarske otoke, na vzhodu na otok Lezbos, na jugu na otok Lampedusa in na severu do Nemčije.
 
Foto: Mitja Florjanc


vodoravna delilna črta