Zalivalne vreče na obcestnih drevesih Mestne občine Maribor
vodoravna delilna črta

Spoštovani,

 

 

v letu 2013 je podjetje Nigrad, ki ima koncesijo za urejanje obcestnih površin v Mestni občini Maribor, prvič preizkusilo uporabo zalivalnih vreč za novo sajena drevesa. Izkazalo se je, da je prihranek časa potrebnega za izdatno globinsko zalivanje mladih dreves zelo velik in da je zagotovljen glavni cilj skrbi za čim boljše vraščanje mladih dreves – občasno globinsko zalivanje območja koreninske grude mladega drevesa.

 

 

V letu 2018 so se zalivalne vreče za novo sajena drevesa naročila in konec pomladi 2019 se jih je pričelo nameščati na mlada obcestna drevesa na območju MO Maribor, ki so bila sajena v zadnjih nekaj letih. V vreče se lahko v zelo kratkem času iz cisterne natoči do 75 litrov vode, kolikor je potreba za enkratno globinsko

 

zalivanje mladih dreves. Voda se nato iz zalivalne vreče počasi sprošča več ur. Zalivanje mladih obcestnih dreves podjetje Nigrad praviloma izvaja tekom noči in se prilagaja vremenskim razmeram, lokaciji (sončno/senčno) ter občasni kontroli vlažnosti talne podlage.

 

 

Vreče so začasno pričvrščene na debla mladih dreves, na njih je natisnjen logotip Mestne občine Maribor.

 

 

Občanke in občane naprošamo, da zalivalnih vreč ne odstranjujejo ali uničujejo, saj so namenjene več generacijam novih mariborskih obcestnih dreves.

 


vodoravna delilna črta