V Mariboru dodatno financiranih 350 javnih del
vodoravna delilna črta
13.2.2002

Včeraj se je mariborski župan sestal s predstavniki sindikatov Podravja. Iz Zavoda za zaposlovanje so predstavili aktualne podatke za Maribor in širšo regijo.

Mariborski župan Boris Sovič se je včeraj popoldne na delovnem razgovoru sestal s predstavniki sindikatov v Mariboru in regiji. Srečanja so se udeležili predstavniki ZSSS, Območne organizacije Podravja, Pergama, Neodvisnih sindikatov Slovenije, Policijskega sindikata Podravja, Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Območne organizacije SKEI za Podravje, Konference sindikalnih podružnic v TAMu ter mariborskega Zavoda za zaposlovanje. Predstavniki sindikatov so na sestanku izpostavili probleme v nekaterih mariborskih podjetjih ter opozorili predvsem na problem zaposlovanja invalidov, ki predstavljajo 20% vseh brezposelnih oseb. Opozorili so tudi na projekt javnih del, na vedno večji centralizem v Sloveniji, na težave delavcev pri iskanju zaposlitve ter na težave manjših podjetij.
Marko Strban, direktor Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, območna služba Maribor, je predstavil najnovejše podatke o stanju brezposelnosti v Mariboru in širši regiji. V Podravju je 18,4% brezposelnih oseb (v Mariboru 18,9). Trend zmanjševanja brezposelnosti se nadaljuje. V Mariboru bo v letošnjem letu dodatno financiranih 350 javnih del, kar že kaže na diferenciran regionalni pristop, ki določa, da je tam, kjer je brezposelnost večja, tudi pomoč države večja.
Boris Sovič je poudaril, da je v Mariboru v zadnjih letih prišlo do pomembnih premikov, prestrukturiranj, reorganizacij in tudi do razširitev nekaterih podjetij. Izpostavil je problem nekdanjega TAMa ter opozoril, da je ureditev infrastrukture v njem pomemben in zahteven projekt. Dodal je, da so še vedno odprte stvari v mariborski Metalni ter opozoril na težave v tekstilni industriji. Javna dela predstavljajo v tem trenutku pomembne možnosti za vključevanje brezposelnih v delo.
Predstavniki sindikatov Podravja so podprli pobudo za ustanovitev medicinske fakultete v Mariboru ter stališča do privatizacije bank, ki so jih prejšnji teden podpisali predstavniki šestih političnih strank v Mariboru.


vodoravna delilna črta