"Jem drugače, jem domače!"
vodoravna delilna črta

Lokalna akcijska skupina TOTI LAS je v oktobru 2018 v okviru projekta »Jem drugače, jem domače!« na OŠ Malečnik in OŠ Rada Robiča izvedla delavnico za otroke na temo »Zdrava prehrana in gibanje z roko v roki?« Otroci so v Malečniku skupaj z Malečniškimi gospodinjami in v Limbušu z Tikvo – priprava domačih jedi ter Klavdijo Gornik z Zavoda Mariborska razvojna agencija na delavnici pripravili okusne domače dobrote.

 

 

Hkrati je potekala tudi delavnica s straši otrok, kjer je Doris Pavuna Stanko predstavila Lokalno akcijsko skupino TOTI LAS, vodilnega partnerja projekta »Jem drugače, jem domače«. TOTI LAS predstavlja lokalno javno-zasebno partnerstvo na območju Mestne občine Maribor in Občine Kungota in je sestavljena iz predstavnikov treh sektorjev: javni, gospodarski in zasebni. V okviru LASa smo v pričetku programskega obdobja pripravili strateški dokument Strategijo lokalnega razvoja TOTI LAS, ki je namenjena uresničevanju lokalnih potreb in preoblikovanju priložnosti v razvojne potenciale. Na podlagi Strategije, LAS objavlja javne pozive in razpisuje sredstva iz dveh evropskih skladov in sicer Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Evropski sklad za regionalni razvoj. Do sedaj je LAS objavil dva javna poziva, kjer je bilo skupno potrjenih 10 projektov, od katerih sta dva zaključena, osem pa je v fazi izvajanja. Naslednja dva javna poziva načrtujemo v mesecu novembru 2018.

 

 

Starši so izvedeli, kakšna je trenutna situacija glede prehranske samooskrbe v Sloveniji ter kakšni so njeni socialno-ekonomski, okoljski ter trajnostni učinki. Slovenija je edina država v Evropi s takšnim sistemom organizirane prehrane v javnih ustanovah, zato si želimo, da se ta sistem ohrani. Starši so dobili informacijo, kje vse lahko kupijo lokalno hrano in kakšno košarico lokalnih dobrot si lahko sestavijo. Dejstvo je, da otroci pridobijo odnos do hrane z vzgledom najprej v primarni družini, zato je zelo pomembno, kako starši doma poskrbijo za nakupovalne in prehranske navade.

 

 

Z željo, da bi čim več slovenskih družin kupovalo pri lokalnih ponudnikih, smo jih povabili na elavnice, kjer so se predstavili s svojo bogato ponudbo sveže, doma pridelane hrane. Predstavili so se: Ekološka kmetija Valentan, Sadjarska kmetija Skok, Ekološka kmetija Črni dragulj, Permakulturni inštitut Maribor, Šampinjoni Krevh, Kmetija Selinšek, Čebelarstvo Cesar in Tikva – priprava domačih jedi. Na koncu delavnic so starši skupaj z otroki degustirali izdelke ponudnikov in uživali v domačih okusih.

 

 

                                      


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona datoteke word  Domače je res drugače!
vodoravna delilna črta