Čistilne akcije v aprilu za lepši Maribor
vodoravna delilna črta
4.4.2002

V Mariboru se pomladnemu čiščenju in pozivom k olepšanju mesta odzovejo številne skupnosti, društva in posamezniki.

Prva čistilna akcija » Od vrat do vrat », ki jo je izvajalo JP Snaga d.o.o., je že zaključena. Pričela se je v začetku meseca marca letošnjega leta, poteka pa letos že peto leto zapored. V okviru prve polovice meseca je bila ta izvedena na območju levega brega reke Drave (razen območij skrajnega severozahodnega predela občine - Urban, Medič, Šober in območij Pekla in dela Počehove, kjer je bila akcija izvedena v zadnjih dveh dneh) in na področju Pobrežja, Brezja, Dogoš in Zrkovc. V drugi polovici meseca je bila akcija izvedena na območju desnega brega reke Drave, in sicer od Tabora, Studencev, Tezna, Razvanja, Radvanja, Limbuša, Peker do Hrastja in Laznice. Na navedenih območjih je bilo zbranih preko 10.000 m3 (natančno 10.078 m3) kosovnih odpadkov, kar je v primerjavi z enakim lanskoletnim obdobjem za 8,2% oz. 761m3 več. Dnevne količine zbranih odpadkov so bile od področja do področja zelo različne, povprečje pa znaša 403 m3 na dan. V akcijo je bilo neposredno dnevno vključenih povprečno po šest vozil z vozniki in osem do deset komunalnih delavcev. Značilnost strukture zbranih kosovnih odpadkov je bila, da so vsebovali več gospodinjske podstrešne/kletne krame, ki v veliko primerih ni imela dosti skupnega z čistimi kosovnimi odpadki. Med tovrstno kramo se je med drugim pojavljala npr. steklena embalaža ozimnic (op.: le-ta sodi v zabojnike za steklo in ne med kosovne odpadke), kartonska in njej podobna papirna embalaža (op.: to je potrebno raztrgati in odložiti v zabojnike za papir). Odnos do odpadkov je ponekod še zelo pasiven, saj se jih vsakdo želi znebiti na čim bolj enostaven način.

V mesecu aprilu se pričenjajo čistilne akcije, ki bodo trajale do konca meseca. Organizirajo jih krajevne skupnosti, mestne četrti in društva. K sodelovanju pritegnejo seveda tudi šole in vse občane, ki želijo prispevati k urejenemu, čistemu prijaznemu in bolj zdravemu okolju. Seznam akcij je priložen.

V marcu se je pričel odvažati zeleni obrez, ki se bo nadaljeval še delno v aprilu. Poleg tega bodo odstranjena tudi nekatera bolna in dotrajana drevesa, zlasti ob vrtcih in na športnih površinah. Nadomestila jih bodo nova, kvalitetnejša drevesa, kot npr. ob vrtcih Koroška vrata, Tezno, pri OŠ Ivana Cankarja, bolna drevesa na območju Ljudskega vrta ter na brežini ob desnem bregu Drave.

10. in 11. maj bosta posvečena polepšanju mesta, takrat bo organizirana prodajna razstava cvetja, grmovnic in dreves. Vabilo za cvetličarje in vrtnarje je bilo objavljeno v Večeru 28. marca, pričakuje pa se, da se bodo tudi letos v velikem številu udeležili prodajne razstave in predstavili svojo ponudbo. Mestna občina Maribor je s sodelovanjem mestnih četrti in krajevnih skupnosti ponovno izbrala nekaj zelenic, ki bodo odslej lepšale mesto (cestne otočke, zelenico ob Mladinski ulici, ob Kamniški ulici, ob Pobreški cesti, zelenico med Titovo c. in Cesto proletarskih brigad, brežine ob Gosposvetski cesti, na otoku na Trgu revolucije pa bo s cvetjem oblikovan mestni grb). S cvetličnimi košaricami bodo dodatno okrašeni še del Partizanske ceste, Slomškovega trga, Stari most in del Titovega mostu.


vodoravna delilna črta