Mariborski župan na obisku na Danskem
vodoravna delilna črta
4.6.2002

Včeraj se je mariborski župan sestal z županjo Aarhusa, danes pa je posadil mariborsko trto na dvoru danskega princa Henrika.

Aarhus, 3. junij 2002: Mariborski župan Boris Sovič se je sestal z županjo mesta Aarhus Luise Gade ter drugimi predstavniki mesta Aarhus na Danskem. Na delovnem razgovoru so obravnavali predloge skupnih projektov, zlasti na področju vzpodbujanja tehnološkega razvoja in sodelovanja med institucijami Aarhusa in Maribora na področju izobraževanja. Na razgovoru je bil prisoten tudi častni konzul Republike Slovenije na Danskem Knud Kristensen. Predstavniki obeh mest so se dogovorili za srečanje v kratkem, ki bo namenjeno predvsem pripravi skupnih kandidatur obeh mest pri evropskih skladih. Obisk je aktualen tudi zato, ker Danska v zelo pomembnem času zaključnih pogajanj o razširitvi Evropske zveze v njej prevzema predsedstvo. Županja je poudarila podporo, ki jo Danska daje vključitvi Slovenije v Evropsko zvezo.

Aarhus je drugo največje mesto na Danskem, univerzitetno in tehnološko središče ter v mnogih pogledih zahodna prestolnica države. Županja Aarhusa bo predvidoma konec leta obiskala Maribor.

Fredensborg pri Koebenhavnu, 4. junij: Danes je župana mestne občine Maribor Borisa Soviča v kraljevi palači v Fredensborgu sprejel njegova kraljeva visokost danski princ Henrik s spremstvom. V kraljevem vrtu sta princ Henrik in mariborski župan ob 11. uri posadila cepljenko več kot štiristo let stare mariborske trte.

Ob tej priložnosti se je princ spomnil letošnjega obiska v Mariboru. Kot velik strokovnjak na področju vinogradništva je izrazil veselje, da bo najstarejša trta na svetu rasla na Danskem. Mariborski župan je poudaril, da je širjenje stare trte po svetu odraz želje po prijateljstvu in sodelovanju ter izrazil upanje, da bo trta tudi na Danskem dobro uspevala. Posaditve se je udeležil tudi slovenski veleposlanik na Danskem, Nj. Eksc. Andrej Logar.

Danes popoldne bo župan mestne občine Maribor na povratku domov obiskal tudi mesto Maribo na Danskem.


vodoravna delilna črta