Kulturni program na Prešernov dan v MO Maribor
vodoravna delilna črta

Mariborski občinski in državni javni zavodi ter podjetje na kulturni praznik, 8. februarja, prirejajo številne prireditve.

 

 

Muzej narodne osvoboditve Maribor

 

10.00 – 12.00: Ustvarjalne delavnice za otroke

 

11.00: Javno vodstvo po razstavi Ranjeni in bolni

 

12:00: Javno vodstvo po razstavi Pohorska legenda

 

14:00: Javno vodstvo po razstavi po Ranjeni in bolni

 

15.00: Javno vodstvo po razstavi Pohorska legenda

 

 

 

 

Sinagoga Maribor: dan odprtih vrat od 10.00 do 14. ure

 

 

Ogled aktualne dokumentarne razstave Auschwitz – kraj na Zemlji: Auschwitz Album z dodatkom o prekmurskih Judih v Auschwitzu.

 

 

Strokovno vodenje ob 10.15 in ob 13. uri.

 

 

Predstavitev fotografskega albuma Konzentrationslager Auschwitz ob 11. uri: gre za fotografski dnevniški zapis priznanega slovenskega fotografa Branimirja Ritonje iz Maribora, ki je nastal lansko leto ob avtorjevem obisku nekdanjega nacističnega uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau. Gosta na predstavitvi bosta avtor Branimir Ritonja in David Braun iz Maribora, sin Borisa Brauna, nekdanjega Mariborčana in leta 1920 rojenega enega najstarejših preživelih Auschwitza.

 

 

 

 

Pokrajinski muzej Maribor

 

 

V Pokrajinskem muzeju Maribor bo v četrtek, 8. februarja 2018, na slovenski kulturni praznik, ob 11. uri potekalo predavanje Mirele Hutinec z naslovom Vučedolska kultura in prehrambne navade Vučedolcev.

 

 

V Vučedolu na Hrvaškem je pomembno prazgodovinsko najdišče iz obdobja 3.000 do 2.500 let pr.n.št.. Več desetletne raziskave so pokazale, da je bila vučedolska kultura zelo razvita in da je imela visok življenjski standard. Prazgodovinski Vučedolci so bili živinorejci, vešči tudi poljedeljstva, znali so obdelovati kovine. Imeli so poseben odnos do življenja in smrti, bili so dobri poznavalci nebesnih pojavov. Na podlagi bogatih ostalih različnih tipov keramične posode se sklepa, da so imeli tudi specifično in bogato kulturo prehranjevanja, zelo drugačno od njihovih predhodnikov in naslednikov. Predavala bo dr. Mirela Hutinec, direktorica Muzeja vučedolske kulture.

 

 

Ob 15. uri  bo organizirano vodenje po razstavah Pokrajinskega muzeja Maribor.

 

 

Na slovenski kulturni praznik bodo vsi ogledi in vse dejavnosti muzeja brezplačne.

 

 

 

 

Nipa

 

 

Branje poezije na Grajskem trgu v Mariboru bo potekalo med 12.00 in 13.30 uro. Poezijo in prozo bodo brali dramski igralci SNG Maribor.

 

 

 

 

Univerzitetna knjižnica Maribor

 

Ob 13. uri: Odprtje dveh razstav: Včasih zasebno: iz osebnih zapuščin, hranjenih v UKM (Knjižno razstavišče) in Albin Lugarič (1927−2014): iz umetnikove zapuščine (Likovno razstavišče).

 

 

Ob 17. uri: Predstavitev knjige: Borut Gombač, Popevke, songi in šansoni v ciklu Zasedanja s knjigami (Glazerjeva dvorana).

 

 

 

 

Pokrajinski arhiv

 

Brezplačen ogled aktualne razstave Vodni stolp v Mariboru in gradnja elektrarn na Dravi. Razstava je bila pripravljena ob 50 letnici dviga Vodnega stolpa leta 1968. Vodenje po razstavi bo izvajala Sabina Lešnik, avtorica razstave ter spominskega zbornika. Ogled bo mogoč med 9.00 – 13.00 uro.

 

 

 

 

Umetnostna galerija Maribor

 

 

Umetnostna galerija Maribor ob slovenskem kulturnem prazniku odpira svoja vrata in vabi obiskovalce, da kulturni dan preživijo v stiku z vizualno umetnostjo. Na Prešernov dan bo vstop v Umetnostno galerijo Maribor brezplačen.

 

 

Med 10.00 in 18.00 uro bosta na ogled razstavi Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči ter Zadnjih 5 let. V razstavišču UGM Studio, bo med 11.00 in 18.00 uro na ogled aktualna razstava petih mladih avtorjev in avtoric »Hej, me v redu slišiš?«.

 


vodoravna delilna črta