Maribor gostitelj veteranskega prvenstva sabljačic in sabljačev
vodoravna delilna črta

 

 

 

Maribor bo med 15. in 21. oktobrom 2017 gostil svetovno veteransko prvenstvo sabljačic in sabljačev. Predstavniki organizatorjev so danes v Mestni hiši Rotovž v Mariboru predstavili prve podrobnosti tekmovanja, ki bo v mesto ob Dravi prepeljalo preko 1800 gostov iz 50 držav. Prireditev je zato velikega pomena tudi za mariborski in slovenski turizem.

 

 

Gregor Žmak, vodja Urada za šport Mestne občine Maribor, je poudaril, da ima mesto veliko izkušenj z organizacijo velikih športnih dogodkov.

 

 

"Tokrat v Mariboru gostimo svetovno prvenstvo v sabljanju za veterane, ki bo med 15. in 21. oktobrom pod Pohorjem, kjer so potekale tudi druge velike športne prireditve, nazadnje evropsko prvenstvo v strelstvu. Tekmovanja bodo v Centru Draš in Hotelu Habakuk, imamo več kot 800 prijavljenih, 1800 gostov iz 50 držav, tudi izbor ekip je velik, 63. Tekmovanje je za Maribor izjemnega pomena, organizacija takšnega prvenstva bo namreč prinesla približno 1,5 milijona evrov finančnih tokov, celo blizu dveh milijonov. Udeležencem bomo pokazali ne samo lepote Maribora, pač pa vse Slovenije. Gre za lepo povezavo med športom in turizmom, s čimer imamo v Mariboru precej izkušenj. Sedež sabljaške zveze je v Mariboru in veseli smo, da je zvezi uspelo prvenstvo pripeljati v Maribor, velike športne prireditve namreč pospešujejo tudi motivacijo za udejstvovanje s športom. Maribor bo prihodnje leto evropsko mesto športa, delegacija je pohvalila športno infrastrukturo, medtem ko turistična nekoliko zaostaja. Mesto beleži že več kot 40 odstotkov gostov na račun športa," je dejal Žmak.

 

 

Na organizacijo so seveda ponosni tudi pri krovni organizaciji tega športa na Slovenskem. Kot je dejal Tomaž Pörš, predsednik Sabljaške zveze Slovenije, so v zvezi "ponosni, da lahko gostimo takšno prireditev, kot je to prvenstvo, prvo svetovno prvenstvo, ki ga gosti Slovenija nasploh." Mesto je sicer že gostilo evropsko prvenstvo v tem športu.

 

 

"Treba je poudariti, da imamo že vse od kandidature dobre stike z Mestno občino Maribor, priprave potekajo že od lani. Glavni del se bo odvijal v Športnem centru Draš, finalni del pa v Habakuku v dvorani Turner. Imamo tudi to čast, da smo k organizaciji v vlogi častnega predsednika pritegnili tudi predsednika države Boruta Pahorja. Zaenkrat smo zelo zadovoljni z odzivi celotne MOM, pomagajo nam tudi številni pokrovitelji. Pred dvema letoma smo podpisali sporazum z italijansko zvezo, ki nam bo pomagala s tehnično opremo in kadrom za vodenje takega tekmovanja. Gre za specifično populacijo, za tri orožja, tri kategorije v obeh spolih, v starostnih kategorijah 50+, 60+ in 70+. To so večinoma visoko izobraženi ljudje, ki jim bomo pokazali celotno slovenijo in želimo si, da bi se še vračali kot turisti," je dejal Pörš.

 

 

Karol Grabner, predsednik Slovenske veteranske sabljaške zveze Slovenije, je povedal, da je veteransko sabljanje v svetu v velikem porastu. "Beležimo 6 do 10 odstotno rast letno. To je razvidno od lanske udeležbe na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, kjer je sodelovalo 750 nastopajočih, pri nas jih bo že več kot 800. Imeli bomo šest disciplin, floret, meč in sabljo za moške in ženske, tudi ekipno prvenstvo, prvič letos bo Slovenija nastopila z ekipo v meču. Sistem tekmovanja je takšen, da se sablja po tri minute, do 5 zadetkov v dveh krogih. Pričakujemo precej znanih imen iz preteklosti, sabljače, ki so v mladih letih osvajali kolajne, med nami bo tudi olimpijski prvak. Razlika med evropskimi in svetovnimi prvenstvi je taka, da ima evropsko odprta vrata za vse, na svetovnih pa je omejitev na štiri člane v vsaki disciplini na državo. Velike države imajo precej tekmovalcev, pa se ne morejo udeležiti tega prvenstva, tako da je kakovost zagotovljena. Prvenstvo bo pomembno tudi za nadaljnji razvoj sabljanja v Sloveniji," pa je dejal Grabner.

 

 

Seveda bo imelo tekmovanje tudi velik gospodarski vpliv na Maribor, sploh iz naslova turistične ponudbe oziroma iz tega ustvarjenih nočitev. Kot je povedala predstavnica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, gre za izreden pomen športa k razvoju turizma, k številkam, ki jih beležijo v tem letu.

 

 

"Tako kot narašča obisk, tako naraščajo nočitve. Za nami so letos že izredno dobri rezultati, upam da bomo dosegli magično številko 400.000 nočitev v letu. To so pomembne nočitve, ki predstavljajo velik delež in temu dajemo velik pomen. Tudi zato pomagamo pri organizaciji in pridobivanju tekmovanj. Upam, da bomo pokazali tisto, kar je vredno, da bomo zadovoljili pričakovanja gostov, da bodo ti veliko potrošili v Mariboru, in da bo vse, kar bodo doživeli, povezano z dobrim vtisom, ki ga bodo lahko ponesli domov. Gostje se radi vračajo in upamo, da bomo tudi pri teh doprinesli k odločitvi, da bodo prišli še kdaj v Maribor," je dejala predstavnica mariborskega Zavoda za turizem.

 

 

Slovenija bo v Mariboru nastopila z ekipo in devetimi posamezniki. Ker tekmovanje sovpada z nogometno tekmo lige prvakov proti Liverpoolu pa so vse namestitvene kapacitete že razprodane. Pri sabljaški zvezi ugotavljajo, da v mestu primanjkuje namestitev najvišjega razreda, saj je prav po teh bilo največ povpraševanja. Kljub temu so bili prireditelji že deležni pohval vodilnih mož v mednarodni zvezi, veseli tudi dejstvo, da bodo v dveh dvoranah Centra Draš in v hotelu Habakuk imeli na voljo dovolj prostora za ustrezno postavitev zadostnega števila pist, kjer se bo odvijalo sabljaško tekmovanje.

 

 

Prireditelji so v Maribor povabili tudi nekaj slovitih imen, na čelu s predsednikom Mednarodne sabljaške zveze (FIE) Alisherjem Usmanovom, ki pa še ni potrdil svojega prihoda. Poleg Uzbekistanca, po podatkih revije Forbes enega najbogatejših poslovnežev na ruskem trgu, prihajajo v Maribor še trikratni olimpijec, Avstralec Richard Cohen, nekdanji svetovni podprvak Nemec Roman Christen, avstrijski olimpijec Robert Blaschka, svetovna prvakinja in večkratna olimpijka Marie-Chantal Demaille, večkratni olimpijec Britanec Ralf Johnson, svetovni prvak Nemec Volker Fischer, ki je tudi petkratni veteranski svetovni prvak.

 

 

Sabljanje je ena od petih športnih disciplin, ki je bilo uvrščeno že na prve olimpijske igre moderne dobe leta 1896. Prav Slovencu, sabljaču in avstro-ogrskemu častniku Rudolfu Cvetku pa gre zasluga za prvo slovensko olimpijsko medaljo priborjeno davnega leta 1912 v Stockholmu.

 

Povzeto po STA.

 

 


vodoravna delilna črta