Župan MO Maribor podpisal dogovor o podeljevanju spominskih priznanj generala Rudolfa Maistra
vodoravna delilna črta

 

 

S slavnostnim podpisom dogovora o podeljevanju spominskih priznanj generala Rudolfa Maistra (v nadaljevanju dogovor) se je ponovno formaliziral dogovor (priznanja so se že podeljevala okoli leta 2003), da bi se spominsko priznanje generala Rudolfa Maistra podeljevalo posameznikom za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti in veličine generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev.

 

Spominsko priznanje se lahko podeli osebam, ki so s svojim delom na področju domoljubne vzgoje in izobraževanja, znanosti, kulture, obrambnih dejavnosti ali na drugih področjih javnega delovanja, povezanega z nastankom slovenske države, vidno pripomogle pri ohranjanju spomina na generala Rudolfa Maistra in njegove sporočilnosti. Spominsko priznanje se lahko podeli tudi osebam, ki so s svojim delom pomembno prispevale k utrjevanju domoljubja in domovinske pripadnosti. Spominsko priznanje se lahko iz navedenih razlogov podeli tudi pravnim osebam in drugim oblikam združenja fizičnih oseb.

 

Spominsko priznanje se podeli kot umetniško oblikovana listina z besedilom o prejemniku priznanja in kratko obrazložitvijo za podelitev. Prejemnikom, ki jih bodo izbrali člani Odbora, se izroči na slovesnosti, vezani na slovenski državni praznik, 23. november – Dan generala Rudolfa Maistra, in sicer izmenoma v Kamniku in Mariboru. V letu 2017 bo to v Kamniku, v letu 2018 pa v Mariboru in v tem zaporedju dalje.

 

V letu 2018, natančneje 22. novembra, bo v Mariboru potekala državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra saj gre za obeležitev 100. obletnice akcij generala Rudolfa Maistra in ob tej priložnosti bo v letu 2018, v okviru občinskega programa ob 100. obletnici, potekala podelitev spominskih priznanj v Mariboru.

 

Na Ministrstvo za kulturo RS smo podali pobudo, da bi se pri oblikovanju programa državne proslave ob 100. obletnici vključi MO Maribor saj ob osrednji državni proslavi skupaj z Domovinskim društvom generala Rudolfa Maistra Maribor načrtujemo aktivnosti in dogodke, ki bodo potekali skozi vso leto 2018. V te namene smo v procesu oblikovanja delovne skupine, ki bo organizira in bdela nad temi dogodki in v katero smo povabili tudi predstavnika Ministrstva za kulturo RS.

 

Dejanja Rudolfa Maistra so še posebej pomembna za Mariborčane, saj so vplivala neposredno na življenja potomcev, ki tukaj še živijo. Veseli nas, da se bomo skozi podeljevanja spominskih priznanj generala Rudolfa Maistra zahvalili prejemnikom za izjemne zasluge pri ohranjanju veličine generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev.


vodoravna delilna črta