Focus IN CD izbran med šest najboljših projektov po izboru European Health Award 2017
vodoravna delilna črta

 

Projekt Focus IN CD, ki se osredotoča na izboljšanje kvalitete življenja kroničnih bolnikov s celiakijo in ga MO Maribor s partnerji izvaja od 1. junija 2016, je bil med 44 prispelimi evropskimi projekti s področja javnega zdravja izbran med 6 najboljših projektov, ki si prizadevajo za izboljšanje javnega zdravja in zdravstvene oskrbe v Evropi.

 

 

Letošnji 20. European Health Forum Gastein, v okviru katerega poteka izbor European Health Award 2017, je z uvrstitvijo projekta Focus IN CD med najboljše inovativne, trajnostno naravnane projekte v Evropi, ki vplivajo na izboljšanje javno-zdravstvenih storitev, njihovo dostopnost in učinkovitost, potrdil prizadevanja Mestne občine Maribor za učinkovitejše odkrivanje in spremljanje kroničnih bolezni, izboljšanje kakovosti življenja kroničnih bolnikov in prebivalstva nasploh.

 

 

Mariborska projektna pisarna si, v okviru evropskega projekta Focus IN CD z razvijanjem izobraževalnih e-orodij in izdajo različnih publikacij, prizadeva omogočiti učinkovito izobraževanje tako zdravstvenemu kadru kot samim kroničnim bolnikom. Kljub temu, da se projekt osredotoča na sistemsko avtoimuno bolezen celiakijo, pa je zastavljen tako, da bo končni rezultat inovativni model celostne obravnave kroničnih bolnikov, ki predvideva sodelovanje družinskega zdravnika, zdravnika specialista, medicinske sestre, dietetika, psihologa in društva za celiakijo, lahko prenosljiv tudi na druge kronične bolezni. V sklopu projekta se veliko pozornosti namenja analizi dejanskega stanja na področju obravnave celiakije. V precej znanstveno naravnano anketiranje je bilo vključenih preko 6000 zdravnikov in bolnikov. Na podlagi rezultatov se projekt razvija naprej. Letos junija je izšla e-brošura, namenjena zdravnikom in ostalim zdravstvenim delavcem, kot pomoč pri diagnosticiranju bolnikov s celiakijo, namenjena pa je tudi dvigu ozaveščenosti o bolezni. Brošura je dostopna na povezavi www.projekti-maribor.si/Eguidelines/index.html in je na voljo tudi v slovenskem jeziku. V kratkem pa bo v okviru projekta izdan tudi priročnik z osnovnimi informacijami o bolezni, bezglutenski dieti in napotki kako pripraviti brezglutenski obrok, kako speči kruh, preurediti domačo kuhinjo, nakupovati hrano in kako se varno prehranjevati na potovanjih ter drugimi pomembnimi informacijami in kontakti za lažje premagovanje težav po postavitvi diagnoze.

 

European Health Forum Gastein je bil ustanovljen 1996 in se je razvil v enega ključnih letnih dogodkov, ki združujejo politične osebnosti, pomembne odločevalce in predstavnike interesnih skupin na področju zdravja in zdravstvene oskrbe. Gre za nagrado, ki jo v sklopu foruma vsakoletno podelijo najboljšemu inovativnemu, mednarodnemu projektu, katerega osrednji namen mora biti izboljšanje javnega zdravja in zdravstvene oskrbe v Evropi. Letošnja 20. podelitev nagrad se bo odvila 4. oktobra 2017 v Gastein Valley (Bad Hofgastein, Avstrija), sam forum bo potekal vse od 4. do 6. oktobra.

 

 

Projekt Focus IN CD bo skupno trajal 36 mesecev, njegova vrednost pa znaša 1.885.419,00 EUR. Mestna občina Maribor je v projektu Focus IN CD vodilni partner, v konzorciju sodeluje še 12 drugih partnerjev iz srednjeevropskih držav. Projekt predstavlja nadgradnjo izjemno uspešnega, že zaključenega evropskega projekta s področja obravnave problematike celiakije – projekta »LQ – CELIAC«. Tega je Mestna občina Maribor izvajala skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in Slovenskim društvom za celiakijo ter madžarskimi partnerji v sklopu Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007-2014.

 

 


vodoravna delilna črta