Poslovni obisk delegacije Mestne občine Maribor na Kitajskem
vodoravna delilna črta

 

 

Delegacija Maribor se je 31. 5. 2017 odpravila na poslovno pot na Kitajsko, kjer se je do petka, 9. 6. 2017, sestala s predstavniki petih kitajskih mest: Chongqing (čončin), Shanghai (šanghaj), Xi'an (šian), Hangzhou (hanžou) in Ningbo (ninbo).

    

Sestanki znotraj poslovne poti na Kitajsko so se začeli v petek 2.6.2017 v mestu Chongqing in sicer z vodstvom občine, s predstavniki Komisije za komercialo (ang. Chongqing Commerce Commission) in kitajske razvojne banke (ang. China development bank) ter biroja za ohranjanje narave (ang. China Environmental Protection Bureau). Glavne teme na sestankih so bile izročitev pisma o pobratenju med mesti Maribor in Chongqing, pogovori o vzpodbujanju trgovskih vezi med mestoma, sodelovanje na področju izobraževanja ter spodbujanje in podpora kitajskim investicijam v Mariboru in bližnji okolici.

  

 

Od 3.6. do 5.6.2017 je delegacija pot nadaljevala do mesta Shanghai, kjer so pogovori prvenstveno potekali  o dveh investicijah in sicer  v tekstilno-raziskovalno institucijo in v turistično-gostinsko dejavnost.

   

Delegacija se je nadalje mudila v mestu Xi'an, kjer so v torek 6.6. 2017 potekali sestanki s predstavniki visoko industrijske cone Xi'an (ang. Xi'an Hi-tech Industries Development Zone), pisarno mednarodnih odnosov občine Xi'an ter predstavniki podjetja Sino-Tekco Investment Ltd. Tematike sestankov so bile usmerjene v delo dveh mest v sklopu iniciative En pas ena pot (ang. One belt One road) ter o sodelovanju na področju raziskovanja in vzpostavi neposredne letalske povezave.

   

Naslednji dan poslovne poti, v sredo 7.6.2017, je delegacija v mestu Hangzhou predala pismo o pobratenju med mestoma ter se dogovarjala za sodelovanje med mestoma Hangzhou in Maribor na področju izobraževanja in športa.

  

 

 Mesto, ki ga je mariborska delegacija znotraj poslovnega obiska obiskala nazadnje, pa je mesto Ningbo, kjer se je v sredo in četrtek, 7.6.-8.6.2017 udeležila tradicionalnega foruma lokalnih voditeljev Srednje in Vzhodno Evropskih držav, Expo 16+1, kjer se je sestala tudi s predstavniki mesta Zhengzhou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta