Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2016
vodoravna delilna črta

 

 

V torek, 20. junija 2017, je Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2016, na kateri smo razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2016. Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 237 prijav. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in dve priznanji za posebne dosežke v prostovoljstvu. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že petnajstič zapovrstjo.

 

 

 Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

 

 

 Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Izmenjevalnica, ki ga izvaja Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana.

 

 

 V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Ajda Augustinovič iz Maribora na predlog Doma pod Gorco, in sicer za samoiniciativno prostovoljstvo kljub rosni mladosti.

 

 

 V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Anita Merhar iz Ljubljane na predlog Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine, in sicer za izjemen spekter prostovoljstva, predvsem delo z mladimi.

 

 

 V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec David Jan iz Ljubljane na predlog Slovenske filantropije.

 

 

 V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Dunja Gorenc iz Ljutomera na predlog Mladinskega centra Prlekije – združenja

 

 

 V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Klemen Dolenc iz Radovljice na predlog CUDV Radovljica.

 

 

 Naziv Naj mladinski voditelj je prejel Primož Mekuč iz Kranja na predlog Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, in sicer za izjemne dosežke pri vodenju lokalne mladinske enote.

 

 

 Naj mladinski projekt je postal projekt Projekt Epruvetka na predlog Društva študentov medicine Maribor.

 

 

 Priznanje za mednarodno prostovoljstvo je prejela Katja Ravnikar iz Komende na predlog Mladinskega informacijskega centra MIC.

 

 

 Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še dve posebni priznanji.

 

 

 Priznanje za posebne dosežke je prejela Kimberly Ren iz Ljubljane na predlog Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje, in sicer za samostojno in samoiniciativno delo pri delu s stanovalci doma starejših občanov.

 

 

 Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt 30 dni za 30 srčnih dejanj, ki ga izvaja Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček.

 

 

 Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, krovne nacionalne mladinske organizacije, je na zaključni prireditvi Prostovoljec leta 2016, dejal: ''Prostovoljstvo in solidarnost sta v dednem zapisu naše družbe in nas samih. O pomembnosti prostovoljstva za našo družbo govori tudi dejstvo, da prostovoljske organizacije in prostovoljci prepogosto vskočijo, kjer država zataji.  To sicer priča o visoki kvaliteti naših prostovoljcev in organizacij, ni pa to namen prostovoljstva. Prostovoljstvo lahko aktivnosti, ki jih zagotavlja država, dopolnjuje, nadgrajuje in popestri, na pa nadomesti.

 Za mlade je prostovoljsko delo še posebej pomembno, saj si z njim nabirajo izkušnje za nadaljnje življenje in delo. S pomočjo prostovoljnega dela lahko postanejo bolj samostojni, odgovorni in aktivni državljani ter, nenazadnje, pridobivajo nove izkušnje, znanja, prijatelje.

 

Kdor želi spremeniti svet na boljše, mora začeti pri sebe. In kaj je bolj plemenitega in boljšega kot spreminjati svet skozi prostovoljstvo?

 

 

V čast mi je, da sem deležen tega vzdušja in da vam smem čestitati za vaš prispevek h kvaliteti življenja pri nas, pa tudi k razvoju in promociji prostovoljstva samega.

 

 

Prostovoljke in prostovoljci ste hrbtenica slovenske solidarnosti.''

 

 

 


vodoravna delilna črta