Predstavitev projekta »Mestna občina Maribor - Varna in mladim prijazna«
vodoravna delilna črta

 

Zavod VOZIM je v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Nogometnim klubom Maribor pripravil zadnjo preventivno prometno delavnico »Še vedno vozim – vendar ne hodim« v okviru projekta »Mestna občina Maribor - Varna in mladim prijazna«, ki je potekala na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor.

 

Namen projekta »Mestna občina Maribor - Varna in mladim prijazna« je bil na vseh srednjih šolah v Mestni občini Maribor v šolskem letu 2016/17 ozavestiti vse dijake 3. letnikov na temo prometne varnosti in možnih hudih posledicah prometnih nesreč skozi osebno izkušnjo poškodovanca prometne nesreče na delavnicah »Še vedno vozim – vendar ne hodim«. »Trenutek nepazljivosti oziroma neizkušenosti te lahko za vedno prikuje na invalidski voziček« poudarja Matej Lednik, ki je zaradi posledic prometne nesreče z motorjem pristal na invalidskem vozičku. Skupaj z ostalimi člani Zavoda VOZIM si prizadeva svojo izkušnjo deliti z čim več mladimi, da se jim ne bi zgodilo to, kar se je zgodilo njemu oziroma njim. »V šolskem letu 2016/17 smo naše sporočilo delili z več kot 11.000 mladostniki na 154 delavnicah »Še vedno vozim – vendar ne hodim« po vsej Sloveniji« še doda.

 

Mladi še vedno predstavljajo rizično skupino v prometu: v letu 2016 je v prometnih nesrečah  življenje izgubilo 21, hude telesne poškodbe pa utrpelo 90 mladostnikov. »Njihova neizkušenost, njihov stil življenja, pripomore tudi k posledicam prometnih nesreč, ki so včasih žal zelo tragične« pojasnjuje Jožica Trlep, članica Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor. Med najpogostejšimi dejavniki za nastanek prometnih nesreč med mladimi Javna agencija RS za varnost prometa še navaja preizkušanje lastnih sposobnosti, željo po ugajanju vrstnikom, nezavedanje možnih hudih posledic prometnih nesreč, kot tudi uporabo mobilnih naprav med vožnjo. Podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko upa, da »bo trend v prihodnosti vse manj prometnih nesreč, da bi bili mladi že v najmlajših letih odgovorni«. Projekt, ki je bil odlično izveden, so pripravljeni podpreti tudi v prihodnje. Ob tem je Bojan Krajnc, podpredsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor, mladim položil na dušo, da naj jim delavnica ostane v spominu, da bodo varni vozniki, ki ne bodo vozili pod vplivom alkohola ali drog, in da bodo upoštevali hitrost.

 

Prizadevanja zbranih po izboljšanju prometne varnosti med mladimi sta podprla tudi uspešna slovenska športnika, smučar Boštjan Kline in deskar na snegu Tim Kevin Ravnjak. Skupaj z dijaki sta prisluhnila delavnici poškodovancev Mateja in Aleša Kramolca. »Sem še vedno mlad voznik, imam težko nogo, sem živahen. Se pa čedalje bolj zavedam, da je treba biti previden v prometu. Mladi ste, imate še veliko pred sabo. Pazljivo na cesti, sploh ne z drogami in alkoholom« je mlade nagovoril Tim Kevin Ravnjak. Boštjan Kline je še pristavil: »Boljše 50 let izkušenj počasne vožnje, kot pa 2 dni (pre)hitre…«

 

Za zaključek so se zbrani strinjali, da je prometni varnosti mladih potrebno tudi v prihodnje posvečati pozornost, prometne varnosti ne gre zanemariti tudi med poletnimi šolskimi počitnicami. Mladim so položili na srce, da naj ne pozabijo na svojo prometno varnost in varnost tudi drugih udeležencev prometa.

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta