10. let Hiše stare trte
vodoravna delilna črta

 

 

 Pred desetimi leti je na mariborskem Lentu odprla vrata Hiša Stare trte, danes osrednja turistična znamenitost mesta in širše okolice, ki je v uporabi Zavoda za turizem Maribor - Pohorje: letno jo v povprečju obišče 50.000 obiskovalcev, v njej se zvrsti okoli 20 vinsko-kulinaričnih dogodkov, ponuja izjemno zbirko štajerskih vin in je odprta vse dni v letu. Praznovanje 10. obletnice bo v petek, 21. aprila, z odprtjem razstav Hiša Stare trte nekoč in danes in Zlata trta ob 16. uri ter koncertom Bilbi ob 18. uri.

 

 

Hiša Stare trte kot primer dobre prakse

 

 

V okviru mednarodnega projekta Evropske unije Vinska kulturna pot nadvojvode Janeza od Gradca do Maribora, ki ga je Zavod za turizem Maribor - Pohorje  izvajal v sodelovanju z avstrijskimi partnerji, smo aprila 2007 odprli Hišo Stare trte, kot jo poznamo danes. Izvedba projekta ne bi bila mogoča brez sodelovanja Mestne občine Maribor, ki je sanirala in pripravila prostore v Hiši do te mere, da smo lahko v sklopu omenjenega projekta opremili prostor in ga napolnili z vsebino. Po zaključku projekta je Hiša veljala kot primer dobre prakse, izpostavljena je bila kot vzoren rezultat projektnega sodelovanja. Že kmalu po odprtju smo namreč izpolnili zadane naloge, med njimi: visok standard ponudbe za obiskovalce, vključujoč lastne dogodke in storitve, vzpostavitev razpoznavne znamke Stare trte, integracija dogodkov Hiše v sklop drugih turističnih prireditev na Lentu, prilagajanje odpiralnega časa aktualnim dogodkom v mestu ter izraba Hiše v protokolarne in slavnostne namene ter za organizacijo drugih dogodkov.

 

»Hiša Stare trte združuje razstaviščni prostor, bogato založeno vinoteko in turistično informacijski center pod eno streho ter je hkrati stičišče vinogradniške ponudbe širše destinacije oziroma vinorodnega okoliša Štajerska - Slovenija. Tako se je Hiša Stare trte razvila v nepogrešljiv del turistične ponudbe Maribora in destinacije Maribor - Pohorje: letno v povprečju gosti 50.000 obiskovalcev, v njej se odvije okoli 20 vrhunskih vinsko-kulinaričnih dogodkov ter je kot edini turistični objekt v mestu in širši okolici odprta vse dni - ne le v tednu, ampak tudi v letu,« pove Simona Pinterič, začasna direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, in ob tem doda, da je delovanje Hiše Stare trte tudi danes v veliki meri podprto s strani Mestne občine Maribor.

 

 

Praznovanje 10. obletnice odprtja Hiše Stare trte

 

 

10. obletnico odprtja Hiše Stare trte bo Zavod za turizem Maribor - Pohorje obeležil s prireditvijo na platoju pred Hišo, in sicer v petek, 21. aprila 2017. Od poldneva naprej bodo na stojnicah svoje izdelke ponujali štajerski vinarji in turistične kmetije; ob 16. uri bo odprtje razstav s pozdravnimi nagovori začasne direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Simone Pinterič, župana dr. Andreja Fištravca in direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak. Večerni program bo potekal v družbi glasbene skupine Bilbi – pričetek koncerta bo ob 18. uri. Med 17. in 19. uro  bosta v Hiši Stare trte ustvarjalni otroški delavnici v izvedbi Zavoda MARS.

 

 

Razstava Hiša Stare trte nekoč in danes

 

Razstavo so pripravili sodelavci Hiše Stare trte in je presek zgodovinskih dejstev od prve omembe in upodobitev, preko obubožanega 20. stoletja kot posledice zamrtja splavarstva na reki Dravi, vse do današnjih dni, ko je Hiša Stare trte ponos mesta Maribor in vse Slovenije. Na ogled so zanimivi časopisni članki, zbirke reprodukcij starih črno-belih in novejših barvnih fotografij iz različnih fotografskih arhivov. Razstava bo na ogled do 25. avgusta 2017.

 

 

Razstava Zlata trta

 

Gostujoča razstava, ki se v Maribor seli izpred ptujske mestne hiše, je nastala v sodelovanju podjetij Ars Poetoviensis in Ptujska klet v čast Zlati trti, najstarejšemu slovenskemu vinu. Ali ime Zlata trta pomeni sorto »zierfandler« ali izjemno vino izjemnega letnika 1917 iz zvrsti najboljšega grozdja iz Haloz, lahko le ugibamo. Danes je Zlata trta vrhunski spomenik vinske kulture Slovenije in Evrope, ki ga Ptujska klet hrani v vinskem arhivu. Ob stoletnici nas nagovarja, da se ozremo nazaj – h generacijam, ki so pridelale zlato trto in vsa ostala arhivska vina v bogati arhivski zbirki Ptujske kleti.

 

 

Nova spletna stran Stare trte, najstarejše trte na svetu

 

Ob 10. obletnici Hiše Stare trte predstavlja Zavod za turizem Maribor - Pohorje novo spletno mesto Stare trte, najstarejše trte na svetu: www.staratrta.si. Spletno mesto bo ob koristnih informacijah o obisku Stare trte in Hiše Stare trte vključevalo celosten pregled bogate vinogradniške tradicije in kulture destinacije Maribor – Pohorje, ponudilo bo nabor tukajšnjih najboljših vinsko-kulinaričnih doživetij ter omogočalo spletni nakup vrhunskih štajerskih vin in kakovostnih spominkov. Spletna stran, vključno s spletno trgovino, se bo do konca meseca vsebinsko še dopolnjevala in po potrebi tehnično nadgrajevala.

 

 

 

 


vodoravna delilna črta