Zaključna prireditev v okviru projekta Pasavček z naslovom "Redno je vedno pas pripet"
vodoravna delilna črta

 

Letošnja zaključna prireditev Red je vedno pas pripet sovpada z nacionalno preventivno akcijo VARNOSTNI PAS, ki bo potekala od 13. do 24. marca 2017Na zaključni prireditvi RED JE VEDNO PAS PRIPET bo sodelovalo okoli 700 otrok iz osnovnih šol in vrtcev. V okviru zaključne prireditve Red je vedno pas pripet se bodo na Trgu Leona Štuklja predstavili vrtci in šole, ki izvajajo projekt v letošnjem šolskem letu.
 
 
Zaščita otrok v avtu je eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor že dvanajsto leto zapored sodeluje v projektu PASAVČEK, katerega nosilec je Javna agencija RS za varnost prometa - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo v avtomobilu. Varnostni pas namreč spada med elemente pasivne varnosti, s pomočjo katerega lahko izredno pomembno zmanjšamo težo posledic prometnih nesreč. Otroci v Sloveniji poznajo akcijo pod imenom priljubljene figurice Pasavček. Projekt je v celoti predstavljen na internetni strani http://www.pasavcek.si.
 
Prometna varnost otrok na območju Mestne občine Maribor se je v letu 2016, izboljšala. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 29 (34 v letu 2015) otrok, med katerimi ni bilo smrtnih žrtev. V prometnih nesrečah prav tako ni bilo hudo telesno poškodovani (3 v letu 2015 ), 23 (34) otrok pa je bilo lahko telesno poškodovanih.
 
Otroci so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki, povzročitelji prometnih nesreč z udeležbo otrok pa so bili v največ primerih vozniki osebnih avtomobilov. Otroci so povzročili le mali odstotek prometnih nesreč, pa še takrat si lahko odrasli pripišemo odgovornost za njihovo ravnanje.
 
Po osnovnih šolah in vrtcih že od jeseni 2016 poteka projektno delo, v katerega so vključeni otroci 4 – 12 let ter njihovi starši. Projekt temelji na pozitivni spodbudi za uporabo otroških sedežev med vožnjo v avtomobilu. Osrednja figura  projekta je lik PASAVČKA, ki na zabaven način opozarja otroke: Red je vedno pas pripet! V šolskem letu 2016/2017 poteka projekt PASAVČEK v šestih osnovnih šolah (30 razredov) in sedmih vrtcih (47 OE). V projekt je v letošnjem šolskem letu vključenih 1357 otrok.
 
V projekt PASAVČEK se je aktivno vključuje tudi Svet za preventive in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor. V okviru projekta vsako leto organiziramo zaključno prireditev Red je vedno pas pripet. Z akcijo nagovarjamo otroke in njihove starše o nujnosti uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Namen akcije je izboljšati pravilno pripetost in uporabo otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati najhujše posledice, mrtve in hudo poškodovane v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu. Letošnja zaključna prireditev Red je vedno pas pripet sovpada z nacionalno preventivno akcijo VARNOSTNI PAS, ki bo potekala od 13. do 24. marca 2017.  Na zaključni prireditvi RED JE VEDNO PAS PRIPET bo sodelovalo okoli 700 otrok iz osnovnih šol in vrtcev.
 
V okviru zaključne prireditve Red je vedno pas pripet se bodo na Trgu Leona Štuklja predstavili vrtci in šole, ki izvajajo projekt v letošnjem šolskem letu. Otrokom bo na razpolago poligon KOLESARČKI. Na tematski ustvarjalni delavnici Zveze prijateljev mladine Maribor bodo ustvarjali izdelke na temo Pasavček. Za dobro vzdušje na prireditvi  bo poskrbel čarodej Grega.
 
S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili še Javna agencija RS za varnost prometa - SPV, Policija, Zdravstveni dom Maribor, OE Nujne medicinske pomoči, JP MARPROM in Medobčinsko redarstvo.
 
Na stojnici Javne agencije RS za varnost prometa, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu si bodo udeleženci prireditve ogledali in preizkusili demonstracijske naprave - tehtnice za prikaz naletne teže in otroški varnostni sedež za prikaz pravilne uporabe pripetosti. Otroci bodo lahko aktivno preizkusili naprave in dobili navodila za pravilno pripenjanje v otroških varnostnih sedežih.
 
Akciji Red je vedno pas pripet se bo pridružilo tudi podjetje MARPROM z demonstracijo varnega prevoza otrok z avtobusom. Z avtobusom, ki ima vgrajene varnostne pasove bodo na prireditev pripeljali skupino otrok in tako demonstrirali varen prevoz otrok z avtobusom.


vodoravna delilna črta