Rezultat glasovanja: 2.339 gospodinjstev oddalo svoj glas, 87 % tistih, ki so oddali veljavno glasovnico, je glasovalo za predlog A
vodoravna delilna črta

 

(Maribor, 9. december 2016) Kot zaključek posrednega vključevanja občank in občanov v proces odločanja o realizaciji projektov v okviru TUS-a, je danes na MO Maribor potekalo štetje glasovnic. Pod nadzorom dveh predstavnikov občine in predstavnika zainteresirane javnosti, je bilo prejetih, preštetih in pregledanih 2.339 glasovnic (od tega je bilo 2.264 glasovnic veljavnih). Štetje glasovnic je pokazalo, da je velika večina gospodinjstev, ki so glasovnice oddala, natančneje 1.964, izrazila podporo predlogu A, torej izvedbi širšega nabora projektov. Na občini izražajo hvaležnost tistim, ki so z oddano glasovnico aktivno izrazili mnenje o tem, kateri so projekti, s katerimi bi imel Maribor več priložnosti za razvoj in urbanistični napredek ter posledično tudi gospodarskega.

 

 

Župana veseli, da je mestna uprava skupaj s pripravljavci urbane strategije TUS in vsemi strokovnimi službami, ki so na pripravi projektov intenzivno delali več kot eno leto, pripravila dobro strategijo, na osnovi katere izhajajo predlagani projekti. Ti projekti so prejeli 87 odstotno podporo kar je skoraj primerljivo z rezultatom plebiscita iz leta 1990. Prepričan je, da bodo mestni svetniki, kot voljeni predstavniki, tako jasno izraženo voljo Mariborčank in Mariborčanov upoštevali pri svojem odločanju. Dodal je še, da upa, da se bodo občani drugič odzvali v še večjem številu na takšno povpraševanje njihovega mnenja in s tem utišali vse kritike tistih, ki so mnenja, da jih tekom mandata ni potrebno o ničemer povprašati in da je edina njihova vloga vsaka štiri leta na volitvah, ko izberejo župana in mestni svet.

 

 

Glede na odziv občanov na prvo izvedbo takšne ankete, kjer so lahko neposredno podali svoje stališče o dveh konkretnih predlogih projektov, se bodo na MO Maribor v nadaljevanju verjetno še kdaj poslužili takšne oblike participacije občanov. Namreč v kolikor bodo uspeli prihraniti samo za eno sejo mestnega sveta, pomeni to vsaj 9.000 EUR neposrednega prihranka. Seja mestnega sveta stane občane mesta Maribor med 13 in 14 tisoč EUR brez vključenega dela strokovnih služb.

 

 

V MO Maribor so ponovno poudarili, da je korekten postopek štetja glasov zagotovilo število oddanih glasovnic, ki jih je spremljala Pošta Slovenije, vsako prejeto glasovnico pa je na Mestni občini Maribor sprejelo vložišče, ki zavede vsako pošto. Na občini še dodajajo, da bodo z rezultatom glasovanja seznanili mestne svetnike. Prav tako bodo nadaljevali s predstavitvijo projektov občankam in občanom. In sicer bo v sredo, 14. decembra, sestanek Sveta predsednikov mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki bo posebej namenjen predstavitvi projektov, ki bodo pomembno vplivali tudi na prenovo in oživitev nekaterih KS in MČ. Ti bodo lahko nato o projektu še bolj natančno informirali svoje krajane.

 

 

 


vodoravna delilna črta