Mestna občina Maribor in Iranska občina Mahallat podpisali memorandum o nameri po partnerskem sodelovanju na gospodarskem, kulturnem in športnem področju
vodoravna delilna črta

 

Podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko je v iranskem mestu Mahallat v družbi najvišjih političnih predstavnikov province Markazi podpisal memorandum o nameri po partnerskem sodelovanju z Mariborom. Skupaj z Matejem Novakom, slovenskim strokovnjakom za sodelovanje z Iranom je obiskal več tovarn in drugih ustanov, obenem pa sestankoval na temo sodelovanja z vsemi mesti v pokrajini Markazi pri čemer je beseda tekla o sodelovanju na gospodarskem, kulturnem in športnem področju. Delegacija province Markazi bo v prihodnjih mesecih obiskala Maribor.

 

(Arak, Iran, 18. 10. 2016) Na pobudo vodilnih predstavnikov iranske province Markazi je občina Arak že pred nekaj meseci povabila župana Mestne občine Maribor na obisk. V skladu z nedavno ukinitvijo mednarodnih sankcij proti Iranu je nastal velik interes po povezovanju tako med državami evropske unije, kot med provincami Irana. Tako je letošnjega januarja slovenska gospodarska delegacija na čelu z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom obiskala Teheran, kjer so predstavniki obeh držav podpisali meddržavne sporazume. V slovenski gospodarski delegaciji je bil takrat tudi Mariborčan Matej Novak, sicer poslovnež in velik poznavalec Irana, ki ga je kmalu zatem Mestna občina Maribor povabila k sodelovanju pri navezavi stikov z mesti in provincami v Iranu. Novak je tako z oblastmi province Markazi uredil vse podrobnosti in uskladil vsa srečanja ter se podžupanu Pelku pridružil na uradnem obisku v mestih Arak in Mahallat.

 

Na uradnem sprejemu v mestni hiši v Araku ga je sprejel Hassan Ghorbani, generalni sekretar guvernerja in izvršni direktor urada za javne zadeve province Markazi. Ta provinca šteje 1,4 milijona prebivalcev in velja za enega centrov industrije Irana. V družbi najvišjih predstavnikov Markazija mu je Ghorbani zaželel dobrodošlico in izrazil veliko željo in pripravljenost province Markazi po sodelovanju z Mariborom na več področjih. Poudaril je, da je vsem mestom v Iranu interes po dobrem sodelovanju z evropskimi mesti in Markazi si je za partnerja zaželel prav Maribor. Sledil je podpis memoranduma o nameri po partnerskem sodelovanju med občinama Mahallat in Maribor, ki ga je v imenu občine Mahallat podpisal župan Mahallata, v imenu mestne občine Maribor pa podžupan Saša Pelko. Pri tem sta obe strani dali poudarek na sodelovanju na gospodarskem, kulturnem in športnem področju. 

 

V okviru uradnega obiska province Markazi sta mariborska predstavnika obiskala tovarno aluminija Alumroll Novin, naravoslovni muzej, tovarno za izdelavo avtomobilskih rezervoarjev na stisnjen zemeljski plin CNG, univerzo v Araku, eno najbolj znanih predilnic preprog na svetu, turistično združenje Arak in podjetje, ki upravlja s plantažo cvetja. Eden glavnih naravnih virov v provinci Markazi je naravni kamen, zato je delegacija obiskala tudi odprti rudnik kamna in moderno opremljeno tovarno za obdelavo le-tega. 

 

Na področju gospodarskega sodelovanja namerava Mestna občina Maribor organizirati poslovni forum Iran - Slovenija, o čemer sta mariborska predstavnika tudi spregovorila z iranskimi sogovorniki, ki so za to izkazali velik interes. Na Univerzi v Araku so jima predstavili način dela in prostore ter izrazili željo po študentski izmenjavi z Univerzo v Mariboru. 

 

Podžupan Saša Pelko je ob tem povedal: "Iran je nedvomno trg prihodnosti. Je država z izredno veliko naravnega bogastva in potenciala. Sicer je to še vedno dežela, ki se sooča s številnimi mednarodnimi težavami, prav to pa je lahko velik izziv za slovensko gospodarstvo. Velik problem so predsodki, ki jih imajo ljudje o Iranu in moram priznati, da sem v manjšem delu te predsodke do nedavnega delil tudi jaz. A po obisku te države je tudi moje mnenje povsem spremenjeno. Prepričan sem, da je zdaj pravi čas, da Slovenija izkoristi potenciale, ki jih ponuja Iran, hkrati pa se Irancem predstavi kot dežela, ki jo je vredno obiskati in z njo sodelovati. In pri tem je prav, da Mestna občina Maribor z medmestnimi povezavami pomaga odpirati vrata mariborskemu gospodarstvu tudi v Iranu." 

 

Vsi pogovori so potekali v zelo konstruktivnem in prijateljskem vzdušju z željo po nadaljnjem sodelovanju.  Svetovni kazalci kažejo, da po odpravi mednarodnih sankcij postaja Iran eden najhitreje rastočih trgov, kar kažejo tudi številne tuje investicije v to z naravnimi viri izredno bogato državo, ki šteje približno 80 milijonov prebivalcev. 

 


vodoravna delilna črta