Maribor kot razvijajoča športno turistična destinacija gostitelj rekordnega števila priprav športnih ekip
vodoravna delilna črta

 

 

Ponudba organizatorjev športnih priprav in dogodkov bo v letošnjem poletju privabila na priprave več kot 20 ekip različnih športnih disciplin. Športni objekti v Mariboru, nogometna igrišča v okolici Maribora, kvalitetne hotelske in gostinske storitve Term Maribor ter vsa ostala strokovna podpora privablja športne ekipe, ki dobijo možnost vrhunskih priprav na razdalji par kilometrov.

 

(Maribor, 5. julij 2016) V Mariboru po zaslugi odlične ponudbe infrastrukture in organizatorjev športnih priprav in dogodkov v letu 2016 načrtujejo več kot 10.000 nočitev predstavnikov športnih ekip iz različnih športnih panog. V poletnih mesecih se bodo tako v Mariboru zvrstile priprave več kot 20 priznanih športnih ekip, med katerimi velja izpostaviti nogometne klube Celtics, Željezničar Sarajevo in Olimpiakos Nicosia ter hokejska kluba Torpedo iz Moskve in Slovan iz Bratislave. Priprave svetovno in evropsko znanih klubov so odlična priložnost tudi za slovenske športne ekipe, saj se lahko na prijateljskih tekmah spopadejo z najboljšimi in s tem izboljšujejo tudi svojo igro.   

 

Porast števila priprav športnih ekip v zadnjih letih je plod sodelovanja med organizatorjem priprav in direktorjem podjetja Playgreen Miranom Ferkom, ponudnikom nočitvenih kapacitet Termami Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor-Pohorje ter Mestno občino Maribor. Obisk športnih ekip prinaša multiplikativne učinke, ki se odražajo skozi nočitve, uporabo podpornih storitev (wellness, fitness, plavanje,…), nakup spominkov in daril, prehrano v lokalnih restavracijah in vsemi ostalimi prostočasnimi aktivnostmi po mestu. Ocenjuje se, da ekipa 20 oseb, ki ostane med 16 in 22 dni, porabi za bivanje in ostale aktivnosti v povprečju 100.000 EUR sredstev.

 

Miran Ferk, direktor podjetja Playgreen, dolgoletni partner pri povezovanju med športnimi ekipami in ponudniki športne infrastrukture, dodaja: »Število ekip se je letos povečalo za enkratnik, v veliko pomoč nam je infrastruktura Športnih objektov Maribor in njihovi zaposleni, ki so zelo dobro poskrbeli za nogometna igrišča, prav tako verjamem, da bo led v Ledni dvorani Tabor, ki je že vzpostavljen, pripravljen na vrhunski ravni, da bodo tudi hokejisti, ki pridejo v Maribor, zadovoljni. Trenutno je povpraševanja po poletnih pripravah s strani nogometnih klubov večje, kot jih lahko zagotovimo, kar je odličen pokazatelj dosedanjega truda in dela na področju športnega turizma.«

 

Župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec pa izpostavlja: »Mestna občina Maribor je področje športnega turizma prepoznala kot pomemben turistični produkt, ki mu bo tudi v bodoče namenjala podporo. V poletnih mesecih se bo nogometnih priprav udeležilo tudi 60 otrok s trenerji iz Kitajske, ki bodo pod vodstvom domačih strokovnih delavcev nabirali nogometne izkušnje ter se učili angleškega jezika.«

 

Nogometne športne ekipe so vsako leto nastanjene v hotelih Term Maribor, ki so v bližini nogometnih igrišč ob vznožju Pohorja. Direktor prodaje in marketinga Terme Maribor Ninoslav Vidović ob tem dodaja: »Maribor si zasluži postati prestolnica športa na področju nekdanje Jugoslavije saj ima vso potrebno infrastrukturo, ljudi, blagovne znamke in športni ugled. Terme Maribor smo pred letom dni skupaj z MO Maribor in preostalimi ključnimi deležniki zastavili strategijo, da pripeljemo v Maribor največje športne dogodke in klube,danes so ti rezultati so že vidni. Maribor ima znanje in blagovne znamke, da lahko na ravni amaterskega in profesionalnega športa postane najpomembnejše mesto za športni turizem v Evropi. V tem trenutku je v Mariboru na gostovanju več nogometnih ekip kot v celi Sloveniji skupaj.«

 

Pozitivni vplivi športnega turizma se prav tako odražajo skozi različna evropska tekmovanja. Maribor je v letu 2016 gostil Svetovne medicinske igre (Medigames) v drugi polovici leta pa bo gostil Atletski četveroboj reprezentanc mlajših članov in članic, Evropsko prvenstvo v  Kickboksingu, Evropsko gimnastično prvenstvo v Team Gym-u, Svetovni pokal G1 Slovenian open v taekwondoju WTF in Ligo prvakov v malem nogometu, ki se bo odvijala vsako leto do leta 2022. V letu 2017 bo v Mariboru organizirano Evropsko prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem, Evropsko prvenstvo v judu, Evropsko prvenstvo v nogometu za pravnike in Evropsko prvenstvo najboljših vinskih reprezentanc v nogometu. V letu 2018 pa bo Maribor gostil Evropsko veteransko prvenstvo v košarki.

 

Maribor se bo tako v naslednjih dveh letih prelevil v prestolnico evropskih prvenstev številnih športnih disciplin, ki bo dvignil športni utrip v mestu. S tem Maribor uresničuje in nadaljuje športno tradicijo mesta, ki je Maribor postavila na športni zemljevid s smučarskim tekmovanjem Zlata lisica.

 

 

 


vodoravna delilna črta