Župan MO Maribor na delavnem obisku pri županu občine Udine
vodoravna delilna črta
2.6.2016

Župan MO Maribor se je skupaj z direktorjem Mariborske razvojne agencije Božidarjem Pučnikom, predstavnikom za gospodarsko sodelovanje v MO Maribor Simonom Štrancarjem  srečal z županom občine Udine Furio Honsellom. Na obisku sta župana spregovorila o mestih, delovanju javne uprave, komunalnih podjetjih, mednarodnih odnosih in aktualnih političnih temah v Italiji in Sloveniji.

 

 

 

V nadaljevanju je župan MO Maribor predstavil konferenco županov, ki jo MO Maribor organizira v mesecu novembru in čigar poudarek je na predstavitvi dobrih praks na področju sodelovanja med občinami, investitorji in ponudniki komunalne infrastrukture s poudarkom na povračilu investicije skozi prihranke.

 

 

 

Župan občine Udine je pozdravil koncept omenjene konference in dodal, da imajo v občini javno podjetje za vodo in odvoz odpadkov ter podjetje za energetiko. Predstavnikom podjetij bo predal brošuro, jih seznanil z vsebino konference ter povabil k udeležbi. Župan je še dodal, da ima občina Udine velik izziv pri zmanjševanju količine ogljikovega dioksida zato so že pred leti podpisali memorandom zavez kateremu skozi različne pametne rešitve in investicije sledijo in skušajo zmanjšati količino ogljikovega dioksida za 30 odstotkov. Ena izmed oblik sodelovanja, ki jo vidi župan, je predstavitev programa zmanjševanja co2 skozi projekte kogeneracije in osvetlitve. Dodal je še, da je občina sklenila dogovor s privatnim podjetjem in po celotni kanalizaciji, ki teče po mestu, položila optične kable za internet in telefonijo kar je dober primer javno zasebnega partnerstva.

 

 

 

Prisotni so se strinjali, da je obisk predstavnikov občine Udine na konferenci županov zaželen saj imajo veliko primerov dobre prakse, ki jih lahko predstavijo obenem pa pridobijo koristne informacije za izvedbo investicij v javno infrastrukturo skozi prihranke.

 

 

 

Istega dne, v dopoldanskem času, so se Božidar Pučnik, direktor Mariborske razvojne agencije, Sašo Kovačev, član OOZ Maribor in Simon Štrancar, predstavnik za gospodarsko sodelovanje v MO Maribor sestali na Gospodarski zbornici Udine s predstavnikom Franco Buttazzonijem, članom odbora obrtnikov, Mario Lucio Pilutti, glavno tajnico in Antonello Cappelletti, vodjo evropskih projektov.  Namen sestanka je bil poglobitev sodelovanja med mesti tudi na gospodarsko raven. Pogovori so potekali s predstavitvijo obeh gospodarstev in iskanja možnosti sodelovanja. Pokazale so se možnosti sodelovanja na področju industrijskega oblikovanja in močnejše umeritve Mariborskih podjetij na italijanski trg. Pogovor se je zaključil z željo po organizaciji B2B srečanj še v letošnjem letu ali z obiskom Italijanskih podjetij v Mariboru v novembru oziroma organizaciji izhodne delegacije v Udine.

 

 

 

 

 

vodoravna delilna črta