MO Maribor obiskala delegacija iz Kitajskega mesta Huanggang
vodoravna delilna črta
26.4.2016

V ponedeljek, 24. aprila, je župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec skupaj z mestnim svetnikom mag. Tomažem Kanclerjem, predstavnikom za družbene dejavnosti v kabinetu župana Igorjem Kosom, vodju Urada za gospodarske dejavnosti Ryanom Hartnerjem in predstavnico podjetja Martura Nino Vrhnjak,  v Mestni hiši Rotovž sprejel osem člansko delegacijo iz Kitajskega mesta Huanggang, ki jo je vodil sekretar občinskega komiteja Liu Xuerong.

 

 

Župan MO Maribor je uvodoma predstavil mesto Maribor in aktualne aktivnosti na področju gospodarstva, ki jih MO Maribor izvaja s kitajskimi mesti in podjetji. Izpostavil je, da sodelujemo z devetimi mesti na različnih področjih gospodarstva, turizma in športa. Sekretar občinskega komiteja Liu Xuerong se je zahvalil za sprejem in predstavnikom Maribora podrobneje opisal mesto Huanggang. Huanggang je središče province Hubei, beleži 7 milijonov prebivalcev in je središče gospodarstva v regiji. Ponosni so na svojo univerzo, ki gosti mednarodne učitelje in na bogato zgodovino.

 

 

Ob obisku mesta Maribor jih je predvsem pozitivno presenetila skrb za okolje in kulturno dediščino. Ob tem je mag. Tomaž Kancler kot predsednik odbora za varovanje okolja in narave izpostavil, da se strokovno lotevamo varovanja kulturne dediščine. Poudarek je na ohranitvi preteklosti in načrtovanju novitet pri čemer Maribor v prihodnosti vidi v enakovrednem razvoju. Dodal je še, da se Maribor ponaša z izjemno lego, na jugu Pohorje, na severu vinske gorice dodatno Maribor leži na transportnem križu, ki daje odlično logistično izhodišče.

 

 

Predstavnik kabineta župana za družbene dejavnosti Igor Kos je ob tem dodal, da se na več različnih nivojih lotevamo ohranjanja okolja in kulturne dediščine, da smo ponosni na kvaliteten zrak in čisto vodo, ki ju nameravamo v prihodnosti ohraniti kvalitetna. Dodal je še, da bomo v bodoče sledili Celostni prometni strategiji, ki zapoveduje omejevanje prometa v mestnem jedru z namenom izboljšanja zraka v mestu in dviga kvalitete ter uporabe storitev javnega prometa.

 

 

Predstavniki delegacije iz Kitajske so se strinjali, da se lahko od mesta Maribor naučijo veliko, predvsem iz področja varovanja okolja, narave in kulturne dediščine. Zavedajo se, da je hitra ekonomska in gospodarska rast v njihovem mestu vplivala na okolje pri čemer se je življenjski standard poslabšal. Župan MO Maribor je ponudil pomoč pri prenosu dobrih praks med mesti in delegacijo povabil na konferenco županov, ki bo v mestu Maribor namenjena prikazu dobrih praks javno zasebnega partnerstva tudi skozi prizmo ohranjanja kvalitete narave in okolja.

Po srečanju si je delegacija iz Kitajske ogledala še mestne znamenitosti.

 

 

 

vodoravna delilna črta