MO Maribor obeležila slovesnosti ob državnem prazniku Dnevu upora proti okupatorju
vodoravna delilna črta
26.4.2016

V ponedeljek, 25. aprila se je prvi del slovesnosti odvil v Volkmerjevem prehodu, z nagovorom župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca in kulturnim programov učencev osnovne šole Slava Klavora.

 

 

 Malokdo se ob sprehodu skozi bližnjico med Grajskim trgom in Gosposko ulico spomni, da ima prav ta mala uličica v zgodovini Maribora posebno mesto. Pred 75-imi leti so namreč mladi aktivisti z bencinom polili in zažgali dva avtomobila okupatorjev, ki sta bila parkirana v Vokmerjevem prehodu. Pogumno dejanje je naznanilo nadaljnje prodorne in hrabre akcije ter vsesplošni upor proti okupatorju.

 

 

 Skozi pesmi, ples in recitale so nas učenci omenjene šole popeljali v preteklost in razsvetlili spomin na pogumna dejanja.

 

 

 V popoldanskem času je v Narodnem domu Maribor sledil drugi del slovesnosti z uvodnimi besedami župana MO Maribor dr. Andreja Fištravca in s slavnostnim govorom predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije dr. Tita Turnška.

 

 

 Čeprav praznujemo državni praznik 27. aprila zgodovina priča, da so se ključni dogodki v hiši književnika Josipa Vidmarja zgodili že dan prej, torej 26. aprila 1941. Zbor predstavnikov nekaterih političnih strank in kulturnikov je ustanovil Protiimperialistično fronto, ki se je leto kasneje preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. V programu, ki so ga javno objavili ob izteku leta 41 so zapisali, da je proti okupatorjem treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo, in da ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.

 

 

 Dan upora proti okupatorju vsekakor simbolizira namero Slovencev po samostojnosti in neodvisnosti. 

 

 

 Za kulturni program so poskrbeli dijaki in dijakinje Prve gimnazije Maribor, ki so prikaz preteklosti v sedanjost poimenovali z naslovom »Spomini«.

Več slik je na ogled v galeriji Facebook strani MO Maribor.

 

 

 

vodoravna delilna črta