Animirani film na temo lobiranja za funkcionarje in javne uslužbence
vodoravna delilna črta

 

Ministrstvo za javno upravo RS sporoča:

 
"Slovenija je zakonodajno gledano ena bolj naprednih držav, saj ima področje lobiranja urejeno v zakonu, poleg tega ima obvezne register lobistov. Žal pa je mogoče glede na objavljene podatke o lobističnih stikih ugotoviti, da je izvajanje zakona pomanjkljivo. Prijavljanje lobističnih stikov s strani lobirancev ni dosledno oziroma se pri nekaterih organih sploh ne izvaja. Na Ministrstvu za javno upravo zato menimo, da je na področju lobiranja potrebno dodatno ozaveščanje potencialnih lobirancev glede zakonskih obveznosti.
 
V sodelovanju z nevladno organizacijo Transparency International smo januarja letos že pripravili letak poimenovan: Lobiranje - kako se pravilno odzvati, ki predstavlja vodnik ravnanja za funkcionarje in javne uslužbence v primeru lobiranja.[1] Vodnik vsebuje informacije o tem, kdo so registrirani lobisti, kdo lahko nastopa kot neregistrirani lobist, vsebuje pa tudi primere dovoljenega in primere nedovoljenega vplivanja. Lobiranje pomeni nejavne, vendar legitimne, vplive na odločanje v zadevah javnega pomena. 
 
K dvigu ozaveščenosti zaposlenih javni upravi glede tega, kaj pomeni lobiranje ter v katerih primerih in kako je potrebno prijaviti lobistične stike predstojniku in Komisiji za preprečevanje korupcije, pa lahko pomembno prispevajo tudi iniciative nevladnih organizacij. V ogled in čim širšo distribucijo tako priporočamo novi animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti, ki ga je pripravila Transparency International Slovenia.

Letak o lobiranju je na voljo za distribucijo na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo: http://www.mju.gov.si/si/delovna_podrocja/integriteta_in_preprecevanje_korupcije/

 

 

 

 

Novi animirani film nevladne organizacije Transparency International Slovenia je na ogled tule:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=dVHpcf1j9VA"

 


vodoravna delilna črta