Promocija mesta Maribor v Londonu
vodoravna delilna črta

V torek, 2. 6. 2015, bo v sklopu nove letalske linije Maribor–London potekala promocija mesta Maribor. Promocija bo potekala v predelu Greenwich, ki je pobraten z Mestno občino Maribor.
Mestna občina Maribor in občina Greenwich sta svečano listino o prijateljstvu podpisali 5. maja 1967, z izmenjavo delegacij in medsebojnimi obiski pa je sodelovanje preseglo običajne formalne okvirje in preraslo v prijateljske odnose.
 
Med mestoma so v preteklosti potekale izmenjava mladine in odraslih, sodelovanje na medicinskem področju (izmenjava medicinskih sester), na izobraževalnem področju (izmenjava profesorjev z univerz), intenzivno sodelovanje je bilo na kulturnem področju (gostovanja: lutkarjev, likovnikov, pevskih zborov, ostalih glasbenikov), na športnem področju (nogomet, atletika) in med taborniki, pomembne pa so bile tudi aktivnosti v zvezi s tradicionalno likovno razstavo “Treh mest” Reinickendorf-Greenwich-Maribor.
Sodelovanje med mestoma je v letošnjem letu usmerjeno k vzpostavitvi trajnih izobraževalnih odnosov med sorodnimi institucijami obeh mest (srednje in osnovne šole) v obliki medsebojnega spoznavanja otrok preko pisem in elektronske pošte, kasneje pa v obliki izmenjave otrok, v okviru katere se bodo otroci preizkusili v vaji angleškega jezika. Prav tako bo v letošnjem letu poudarek na vzpostavitvi intenzivnejšega povezovanja med univerzama obeh mest, predstavitev Maribora na likovni razstavi v Greenwichu, aktivnosti sodelovanja pa bodo usmerjene tudi v angleško razstavo tisočletja Milennium Exhibition.
Z vzpostavitvijo nove redne linije se je sedaj ponudila izjemna priložnost, da se med občinama vzpostavi še tesnejše sodelovanje, saj se bo ob tej priložnosti župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec srečal z županom Normanom Adamsom in veleposlanikom Republike Slovenije v Londonu, mag. Tadejem Ruplom, udeležil pa se bo tudi pogovorov s Cormacom Smithom, predsednikom državnega nacionalnega združenja vladne komunikacije (Westminster City Council PR, Chairman LGcomms, Senior Communications Advisor, Media Trainer, Public Speaker).
 
Promocija mesta Maribor bo dne 2. 6. potekala na dveh prizoriščih, in sicer na Well Hall Pleasaunce, kjer bo potekal protokolarni dogodek, na katerem bo mestni viničar Stanislav Kocutar, v spremstvu Mariborske vinske kraljice Urške Bračko zasadil potomko Stare trte in na Cutty Sarku, kjer bo potekala vinsko kulinarična ponudba Štajerske. Za promocijo destinacije se je k sodelovanju povabilo okoliške vinogradnike,  ustanovne člane Zadruge Piramida. Ob vinsko kulinarični ponudbi bo na stojnici potekala tudi predstavitev destinacije, pod okriljem Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Kompasa, Marture in SPIRIT-ove informacijske točke v Londonu. Obiskovalce Cutty Sarka se bo k obisku mesta Maribor nagovarjalo preko treh turističnih integralnih produktov; oddih v mestu, aktivnosti v naravi, s poudarkom na golfu in preko gastronomije.
 
 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  Članek Maribor-Greenwich
vodoravna delilna črta