Razpis DANOVA podaljšan do 30. novembra 2021
vodoravna delilna črta

15. oktober je Mednarodna zveza slepih leta 1970 razglasila za mednarodni dan bele palice.

Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe, hkrati pa daje uporabniku pomembne informacije o spremembah in ovirah na poti. Za dostopnost uporaba bele palice ni dovolj. Ogromno je informacij, procesov in storitev, ki zaznamujejo naš vsakdan, vendar niso dostopne slepim in slabovidnih posameznikom. V Evropi po podatkih Evropske zveze slepih (EBU) živi 30 milijonov slepih in slabovidnih oseb, več kot 96 % evropskega prometnega sistema, zlasti v Podonavju, pa še vedno ni popolno dostopnega ljudem z okvarami vida.

Mestna občina Maribor in Univerza v Mariboru sta partnerja transnacionalnega projekta DANOVA – Inovativne prevozne storitve za slepe in slabovidne potnike v Podonavju, sofinanciranega s strani Evropske unije v okviru programa teritorialnega sodelovanja Interreg Podonavje. Cilj projekta je razvoj nabora novih storitev in kompetenc, s katerimi bi izboljšali dostopnost letališč, pristanišč ter železniških in avtobusnih postaj za slepe in slabovidne potnike ter izboljšali dostop do storitev in informacij.


Projektni konzorcij je v septembru objavil DANOVA razpis za idejne predloge za izboljšanje dostopnosti do objektov javnega potniškega prometa za slepe in slabovidne potnike.


Z zavedanjem, da kompleksni koncepti zahtevajo celovite rešitve, se je konzorcij projekta odločil, da razpis podaljša do 30. novembra 2021, hkrati pa razpiše nagrado za najboljšo idejo, in sicer 10.000 evrov, ki jih bo podaril vodilni partner projekta DANOVA, Letališče Dubrovnik. Končna odločitev o rezultatih razpisa zbiranja idejnih predlogov bo objavljena 31. januarja 2022 na spletni strani Interreg Danube Transnational Programme. Morebitna vprašanja posredujte slovenskemu partnerju projekta, Univerzi v Mariboru, Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, na e-naslov: katja.hanzic@um.si, in sicer do 25. novembra 2021.

Prijavnica na razpis je dostopna tukaj: Razpis DANOVA

Razpis je objavljen v angleščini, saj je to uradni jezik projekta. Če bi želeli besedilo razpisa in prijavni obrazec v slovenščini, nas kontaktirajte na e-naslov: katja.hanzic@um.si, in poslali vam bomo slovenske prevode.

 
Vljudno vas vabimo k sodelovanju, saj menimo, da je razmišljanje o implementaciji različnih rešitev, ki bi slepim in slabovidnim osebam omogočile samostojno potovanje, v današnjem času nujno. S pomočjo inovativnih idej želimo raziskati nekonvencionalne možnosti in odpreti pomembno razpravo o vključevanju ranljivih skupin v vsakdanje življenje. Več informacij o DANOVA razpisu za idejne predloge najdete v priloženem dokumentu. Veselimo se vašega sodelovanja.

 

Projektna skupina DANOVA 

V imenu slovenskih projektnih partnerjev:

Mestna občina Maribor

Univerza v Mariboru - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo 

 

 

 

Fotografija je ilustrativna. 


 


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
iokna datoteke pdf  O razpisu
vodoravna delilna črta