Obrazložitev Glazerjeve nagrade za življenjsko delo v letu 2020

Poglej podmeni

Glazerjevi nagrajenci

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo prejmeta likovna ustvarjalca Breda in Tine Varl

Breda in Tine Varl sta zaznamovala razvoj lutkovne umetnosti v Mariboru, v Sloveniji in na avstrijskem Koroškem. S svojim umetniškim delovanjem – Tine Varl kot režiser in umetniški vodja gledališča, Breda Varl kot oblikovalka lutk, scenografka, kostumografka ter umetniška vodja gledališča – sta ves čas svojega ustvarjanja oblikovala in razvijala podobo lutkovnega področja. Vsak zase in kot umetniški dvojec sta vtisnila neizbrisen pečat zlasti Lutkovnemu gledališču Maribor.

Breda Varl je že med študijem arhitekture oblikovala lutke in sceno za predstave amaterskih odrov, najbolj opazne za Lutkovno gledališče Kobanci iz Kamnice z lutkami raznih tehnik in inovativnih materialov. Od leta 1983 je bila vodja delavnic in oblikovalka lutk Lutkovnega gledališča Maribor. Med letoma 2002 in 2009 je bila direktorica tega gledališča in ji je uspelo dokončno izboriti izgradnjo novega gledališča. V svojih stvaritvah je razvijala prepoznavni slog preprostih oblik in duhovitih kombinacij tehnologije in pogosto neobičajnih materialov. Oblikovala je čez 50 celovitih likovnih zasnov za Lutkovno gledališče Maribor, nekaj za Lutkovno gledališče Ljubljana, za več pomembnih predstav v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, za Primorsko narodno gledališče Nova Gorica ter za avstrijske poklicne lutkovne skupine. Za koroške Slovence je likovno opremila blizu 50 lutkovnih in dramskih predstav. Na Pedagoški
fakulteti v Mariboru je predavala o lutkarstvu, scenografiji in vizualnih komunikacijah. Pri generacijah mariborskih študentov je vzgajala zavest o lutkovni umetnosti kot celostni umetnini, ki združuje likovne elemente z igro, animacijo, besedo in glasbo v neprecenljivo in živo umetnost za vse starostne stopnje gledalcev.

Breda in Tine Varl sta leta 1975 skupaj ustvarila eno najbolj prepoznavnih lutkovnih serij Zverinice iz Rezije, ki je s pomočjo televizijskih ekranov popularizirala lutkovno umetnost pri številnih generacijah otrok.

Opusa Brede Varl in Tineta Varla ter njun skupni opus pričajo o izjemnem umetniškem ustvarjalnem erosu, o vizionarskem delovanju, o dragocenem umetniškem vodenju, pedagoškem delu v umetnosti in za umetnost. Pomembno in neizbrisno sta zaznamovala tudi zgodovino ustanove – Lutkovnega gledališča Maribor –, ki sta ji desetletja predano služila.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano