Zveza Slovenska unija pacientov ob Svetovnem tednu dojenja, 1-7. avgust 2022

Novica
4. avgusta, 2022

Dojenje prvih šest mesecev je eden najučinkovitejših načinov za zagotavljanje zdravja in preživetja otroka. Priporočljivo obdobje dojenja je do 2 let ali več oziroma dokler to ustreza materi in otroku.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izpostavlja, da je materino mleko pomemben vir hranil, zaščite pred boleznimi, varnosti in tolažbe. Po podatkih NIJZ iz leta 2017 in 2018 matere v Sloveniji svoje otroke v povprečju dojijo 7 mesecev. Priporočljivo obdobje dojenja je do 2 let ali več oziroma dokler to ustreza materi in otroku.

Na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) obeležujemo v prvem tednu avgusta, in sicer med 1. In 7. avgustom, Svetovni teden dojenja / Breastfeeding World Beek.  Mednarodni mejniki  so priložnosti za izobraževanje javnosti o pomembnih družbenih vprašanjih, za mobilizacijo politične volje in sredstev za reševanje globalnih problemov ter za praznovanje in krepitev dosežkov človeštva. 

Slogan letošnjega Svetovnem tednu dojenja se glasi: »Zavzemajmo se za dojenje: izobražujmo in podpirajmo«. Pobudniki želijo z njim poudariti  pomen dojenja kot optimalno prehrano novorojenčkov in dojenčkov in njegove pozitivne učinke.

Prednosti dojenja:

 • dojenje prvih 6 mesecev predstavlja optimalen način prehrane otroka;
 • materino mleko je vedno pri roki in je sterilno ter poceni;
 • z dojenjem prejme otrok optimalna hranila in tudi zaščitne dejavnike, ki vplivajo na zdravje tudi v kasnejšem razvoju (npr. manj obolevnosti za kroničnimiobolenji, kot so: sladkorna bolezen, ortodontske anomalije, črevesna obolenja, debelost, alergije, okužbe…);
 • dojenje pozitivno vpliva na zdravje mater (npr. manjša verjetnost osteoporoze, poporodnih krvavitev, raka dojk in jajčnikov, maternica se hitreje vrne v prvotno velikost…);
 • z dojenjem zmanjšujemo obremenitev okolja (npr. manj embalaže…).

Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF priporočata, da se z dojenjem začne v prvi uri po rojstvu otroka in da so prvih 6 mesecev življenja izključno dojeni, kar pomeni, da jim ni zagotovljena nobena druga hrana ali tekočina, vključno z vodo.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je »Dojenju prijazna zdravstvena ustanova« v kateri lahko matere nemoteno svoje otroke dojijo. Za bolj sproščeno hranjenje pa imajo v ta namen na voljo sobo in kotičke

za dojenje. V okviru ZD dr. Adolfa Drolca Maribor potekajo tudi srečanja za podporo dojenju, zainteresirani, pa se lahko za nasvete in pomoč obrnejo tudi na svetovalke za dojenje.

Mestna občina Maribor je Otrokom prijazno Unicef-ovo mesto. Unicef Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, z ustrezno zdravstveno oskrbo, z možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano