Svetovni dan duševnega zdravja – 10. oktober

Novica
10. oktobra, 2023

Svetovni dan duševnega zdravja obeležujemo 10. oktobra, vse od leta 1992 na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje (World Foundation of Mental Health – WFMH).

Slogan letošnjega dne se glasi – Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica!

Namen tega mednarodnega mejnika je ozaveščati javnost, deležnike in posameznike o duševnih boleznih, razbijanju stigme v zvezi z duševnimi boleznimi in promociji nediskriminacije ljudi z duševnimi težavami. 

Izboljšanje duševnega zdravja je tudi eden od strateških ciljev politik EU, ki je sprejela tudi Evropski pakt za duševno zdravje in dobro počutje. 

Letošnji 10. oktober sovpada z 75-letnico začetka delovanja WFMH.

Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje duševno zdravje kot “stanje dobrega počutja v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost”.

Po navedbah NIJZ spadajo duševne motnje med 10 poglavitnih vzrokov oviranosti v vsakdanjem življenju. 

V MO Maribor deluje kar nekaj nevladnih organizacij, ki se posvečajo tej pomembni družbeno-zdravstveni temi: Šent-Slovensko združenje za duševno zdravje, OZARA Slovenija, Društvo študentov psihologije Maribor, ŠOUM-Psihološka svetovalnica za študente v čustveni stiski,  Prisluhnem ti, Mladinsko združenje Brez izgovorov Slovenija-enota Maribor, Družinski center Mir, Center za izobraževanje, supervizijo in terapevtsko pomoč Maribor, Zavod Franko, itd. 

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano