Svetila

Energetski nasveti gospodinjstvom – »Česar ne porabiš, ne plačaš!«

Novica
6. julija, 2022

Spoštovani občani.

Za večino od nas je pred vrati čas poletnega oddiha, prijetnega vzdušja v družbi prijateljev in toplega sonca. V našem mestu se bodo zvrstili številni dogodki in vljudno vabljeni, da jih obiščete ter doživite poletni Maribor.

Hkrati pa trenutno obdobje zaznamuje tudi energetska negotovost kot posledica vojne v Ukrajini in odvisnosti Evrope od ruske nafte in zemeljskega plina. Slovenija ni izjema, v letu 2020 smo iz Rusije uvozili 81 % vsega razpoložljivega zemeljskega plina in 25 % naftnih proizvodov. Trenutno imata Slovenija in Maribor zadovoljive zakupljene količine energentov, zato velikih motenj v dobavi ne pričakujemo, tako da bo oskrba z električno in toplotno energijo zagotovljena ter zanesljiva.

Evropska komisija, Slovenija in Mestna občina Maribor aktivno delujejo v smeri prilagajanja na nove razmere na trgu energije. V sklopu omenjenih negotovih razmer je komisija 18. maja 2022 predstavila načrt REPowerEU za hitro zmanjšanje odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv in pospešitev zelenega prehoda. Načrt temelji na prihrankih energije, diverzifikaciji oskrbe z energijo in pospešenem uvajanju energije iz obnovljivih virov. Dodatni kratkoročni ukrepi temeljijo na soočanju z visokimi cenami in morebitnimi motnjami v oskrbi.

Najpomembnejši dejavnik, ki prispeva k manjši odvisnosti in nižjim stroškom za energijo, je varčevanje z energijo in njena smotrna raba. Potrebna je vključenost in odgovorno ravnanje vsakogar izmed nas.

V ospredje tako vse bolj prihaja dejstvo: »Česar ne porabiš, ne plačaš!«

V Mariboru razvijamo in načrtujemo tudi druge ukrepe, in sicer uporabo lesne biomase, geotermalne in sončne energije, energetske izrabe odpadkov, analiziramo pa tudi vetrni in hidro potencial. Maribor torej išče rešitve za energetsko samozadostnost v številnih projektih, saj želi na ta način čim bolj razpršiti vire in s tem zmanjšati tveganja za prihodnje energetske izzive.

Tako smo za vas, spoštovani občani, pripravili nekaj iztočnic v razmislek o tem, kako lahko v gospodinjstvih ravnamo bolj varčno in kako se pripraviti na prihajajoče energetske izzive.

 • Preverimo možnosti varčevanja z električno energijo pri razsvetljavi in uporabi elektronskih naprav. Ugasnimo luči in izklopimo naprave vsakič, ko jih ne potrebujemo.
 • V času ogrevanja znižajmo temperaturo v prostorih na 20 °C.
 • V poletnih mesecih ne pretiravajmo z ohlajanjem prostorov – vzdržujmo temperaturo 26 °C.
 • Če za ogrevanje uporabljate zemeljski plin ali kurilno olje, razmislite o možnostih uporabe drugega energenta; preverite, ali lahko fosilni energent nadomestite z uporabo toplotne črpalke ali lesne biomase.
 • Redno pregledujte in vzdržujte ogrevalne sisteme.
 • Preverite, kakšen sistem dimnikov je vzpostavljen v stavbi.

Pri iskanju rešitev predstavljene problematike so vam na voljo strokovne službe Mestne občine Maribor in Energetsko podnebna agencija za Podravje. Prav tako bo veliko odvisno od ukrepov vlade, ki bo s svojimi aktivnostmi poskušala omiliti energetsko krizo in se spopasti z vsesplošno ter energetsko draginjo.

Vsak izmed nas lahko prispeva svoj delež in skupaj se lahko spopademo z energetskimi izzivi ter se pripravimo na morebitno zaostrovanje razmer.

Zahvaljujemo se vam za preudaren razmislek in odgovorno ravnanje.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano